Uitdagingen & oplossingen voor verduurzaming in de bouw

Artikel delen

“Laatst liep ik door Amsterdam, in een rustige straat langs een gracht. Als equipment fan werd mijn oog getrokken door een sleepduwboot die geruisloos door de gracht voer. Elektrisch, zo te zien. Geen overlast voor de directe omgeving, schone lucht, geen negatieve impact op het milieu. En toen zag ik wat de boot vervoerde: bouwmaterieel. Dit is het, dacht ik bij mezelf. Een tastbaar voorbeeld van de bouwsector die aan het verduurzamen is.”

Ivan van Capelle is Head of Equipment bij equipment leasebedrijf Beequip. Hij vertelt over de verduurzamingsopgave en de unieke positie die Beequip hierin inneemt.

Logistieke en financiële uitdagingen

Ivan van Capelle

Ivan van Capelle, Head of Equipment bij Beequip

De overstap naar groene energie is allereerst een logistieke uitdaging: “Om elektrisch equipment te gebruiken zijn er voldoende stroompunten nodig,” vertelt Ivan. “Zeker in buiten stedelijke gebieden zijn deze vaak niet of onvoldoende beschikbaar. Hierdoor moet er ook nog in off-grid stroompunten geïnvesteerd worden, zodat het materieel en batterijen niet elders moeten worden opgeladen. Dat levert een extra logistieke uitdaging op en is vaak ook niet zo duurzaam.” Hij vervolgt: “Daarnaast moet er in binnenstedelijke gebieden rekening gehouden worden met het opvangen van piekbelastingen van het lokale stroomnet. Denk aan het werken met vervangbare batterijen die ‘s nachts opladen, zodat niet al het materieel overdag stroom vraagt. Dit is planmatig een hoop extra werk.”

“De tweede grote uitdaging is het vinden van financiering voor het duurzame equipment. Want door onbekende restwaarden, onderhoudskosten, levensverwachtingen en gebrek aan kwaliteitscriteria is het risico moeilijk in te schatten. Hierdoor zegt de bank vaak nee. Bovendien stijgen door het verhoogde risico ook de rentekosten mee en wordt het verzekeren moeilijker. Zodoende is verduurzaming nog steeds onhaalbaar voor veel bedrijven.”

Denken in oplossingen

Ivan legt uit op welke manier Beequip kan bijdragen aan verduurzaming in de bouw: “Het draait ten eerste om je houding. Wij zijn een financieringspartij die meedenkt met de klant, en bieden onze kennisexpertise aan om tot mogelijke oplossingen te komen.” Een goed voorbeeld hiervan is een zelfbouwproject: “Als een klant een graafmachine wil aanschaffen en deze door middel van retrofit wil laten ombouwen tot een graafmachine op waterstof, bekijken we de mogelijkheid om het hele ombouwproces te financieren. Waar banken principieel ‘nee’ zeggen, kijken we bij Beequip naar wat er wél kan.”

Hij vervolgt: “Ook is Beequip bereid een hoger risico te accepteren voor duurzame oplossingen. Door ketensamenwerking wordt het risico verdeelt, zodat de kosten die met het hoge risico gepaard gaan, gespreid worden over meerdere partijen. Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld rentekortingen aanbieden voor emissievrije technologie in samenwerking met de Europese Investeringsbank. Zodoende wordt duur materieel toch betaalbaar voor de klant.”

Ook werkt Beequip naar schaalvoordelen toe die op termijn duurzame opties betaalbaarder zullen maken. “We adviseren bijvoorbeeld onze klanten over nieuwe producten afkomstig van kleinschalige pilotproducties,” licht Ivan toe. “Zo creëren we vraag voor dure producten die momenteel in klein volume gemaakt worden. En met een stijgende vraag zullen schaalvoordelen ontstaan, en zal de prijs in de toekomst omlaaggaan.”

Van duurzaam equipment naar een duurzame markt

De verduurzamingsopgave is een van de grootste uitdagingen in de markt die Beequip bedient. “Dat geldt ook voor onszelf als bedrijf, omdat deze ontwikkeling de waarde van onze huidige portefeuille beïnvloedt. Wanneer progressieve wetgeving ertoe leidt dat machines niet meer ingezet kunnen worden, zal de waarde van zowel ons bezit als het kapitaal van ondernemers dalen,” aldus Ivan.

“Het draait dus niet alleen om verduurzaming op gebied van equipment, maar ook om economische verduurzaming door middel van diversificatie in toekomstbestendige assets. Kortom, pionieren in het financieren van de energietransitie is niet alleen kansrijk, maar zelfs noodzakelijk voor een duurzamere toekomst. Eentje waarin het lopen langs een emissieloze sleepduwboot net zo toegankelijk is als het financieren ervan,” sluit hij zijn verhaal af.

Beequip

Beequip MKB Equipment Lease is de grootste alternatieve financier in Nederland voor nieuw en gebruikt zwaar materieel.

Beequip
www.beequip.com/nl