Energienieuws van Materieelpark Heden en Toekomst

Artikel delen

Het Materieelpark van Heden en Toekomst is in het leven geroepen om de vakbezoekers een actueel en duidelijk overzicht te kunnen bieden van de nieuwste ontwikkelingen op materieelgebied. Het vorig jaar gelanceerd Materieelpark bleek zodanig succesvol dat voor dit jaar is besloten om naar buiten toe uit te breiden. De buitenexpositie staat in het teken van diesel (Heden) en emissieloos (Toekomst) materieel. Dit jaar was vooral van het laatste veel te zien, met een leuk accent op energievoorziening en opslag.

Tekst en beeld: Pieter de Mos en Frank de Groot

Entree Materieelpark Heden en Toekomst

Mobiel energiestation volgt trouw de zon

Op het buitenterrein naast Hal 6 en 7 was het ‘Materieelpark van Heden en de Toekomst’ te bezoeken. Nog niet iedereen wist de weg er naar toe gemakkelijk te vinden, maar eenmaal buiten in de (avond)kou was er wel het nodige te zien. Zoals het zonne-energiestation van AgriPER, type MMS48. Dat is het eerste mobiele opvouwbare zonne-aggregaat ter wereld. MSS staat voor Mobile Sunpower Station en de 48 voor het aantal zonnepanelen. Die vormen samen een immens groot scharnierend dek. Met één druk op de knop klapt de hydraulisch aangedreven constructie zichzelf open vanaf het rijonderstel. Voor een maximaal rendement volgt het dek gedurende de dag automatisch de zon. De MSS48 heeft een piekvermogen tot 25 kW per uur en dat moet voldoende zijn voor het opladen van professioneel werkmaterieel. Ook als de zon even achter de wolken verdwijnt blijft het zonnedek gewoon zijn werk doen. Dat dankzij de Lithium-accu’s met een vermogen van 50 kW.

Zonne-energiestation van AgriPER, type MMS48.

Zonne-energiestation van AgriPER, type MMS48.

AgriPER
https://agriper.nl/

BATTBOY van Green Hybrids

Ook te zien op het Materieelpark was de BATTBOY van Green Hybrids. Met deze modulair uitbreidbare accucontainer is emissievrije energie toe te passen op iedere locatie. Ander slim product van Green Hybrids is de EnergyHub, die als centrale basis van de bouwplaats zelf energie kan opwekken uit wind en zonne-energie. Voor meer informatie: zie het artikel ‘Emissieloze bouwplaats is geen toekomstmuziek meer’, in GWW Totaal nummer 1, 2023.

Mobiele lichtmast met LED lampen

De allereerste X-Mine Monster met 30 x 150 Watt LED lampen.

Trime North demonstreerde de allereerste X-Mine Monster met 30 x 150 Watt LED lampen.

Trime North demonstreerde de allereerste X-Mine Monster met 30 x 150 Watt LED lampen. Dit is een bijzondere op afstand bestuurbare lichtmast op een breed rupsonderstel. Hiermee werd tijdens de vakbeurs het gehele buitenterrein van het Materieelpark verlicht. De opstelling op een breed rupsonderstel zorgt ervoor dat de lichtmast veilig en stabiel blijft op alle terreinen, zodat hij ongeacht de bodemomstandigheden een helder en veilig verlichtingsniveau kan leveren. Als de lichtmast een korte klim of afdaling maakt, zal het dynamische nivelleringssysteem de mast automatisch kantelen. Dit garandeert dat de lichtmast te allen tijde perfect verticaal blijft en dat de lampen constant branden. De lichtmast is uitgerust met dertig multi directionele en verstelbare 150W energiebesparende LED-lampen. Dit komt neer op 5.700 watt licht, gemonteerd op een hydraulische en inklapbare mast van 10 meter, met een rotatie van 240 graden, die tot 24.500 vierkante meter verlichting levert. De X-Mine Monster is bij uitstek geschikt voor mijnwerkzaamheden, sloopwerkzaamheden en bouwprojecten.

Binnen was bij de stand van Trime-North onder meer nog de X-Solar mobiele lichtmast te zien. Met zijn uitklapbare zonnepanelen levert deze lichtmast van maart tot en met oktober gegarandeerd verlichting op zonne-energie. Deze lichtmast is vanaf eind mei uit voorraad leverbaar.

Trime-North
www.trime-north.nl

Elektrische verdichtingsmachine

Tijdens Infra Relatiedagen liet TOBROCO-GIANT een andere bestratingskant zien in de vorm van de Giant trilplaat GP1950E. Het is de eerste elektrische verdichtingsmachine in het assortiment van de laderproducent en het startsein voor een complete lijn met elektrische trilstampers en trilplaten.

De elektrische trilplaat is uitgerust met de nieuwste 1,6 kW sterke GXE2.0H elektromotor van Honda en een lithium-ion accu. De 230 V acculader zorgt ervoor dat de lithium-ion accu van de GXE2.0H motor voor 80% binnen één uur is opgeladen. De slagkracht van 19 kN zorgt, afhankelijk van de bodemgesteldheid, voor een snelheid van 32 m/min en dat maakt de 103 kg wegende trilplaat geschikt voor het zware werk. De prestaties van deze elektrische trilplaat zijn gelijkwaardig aan de benzine of dieselvarianten.

Elektrische trilplaat en trilstamper.

Elektrische trilplaat en trilstamper van TOBROCO-GIANT.

TOBROCO-GIANT
www.tobroco-giant.com