Elektrische vijfasser wereldprimeur Veldhuizen

Artikel delen

Pieter Veldhuizen heeft weer een wereldprimeur: als eerste fabrikant introduceert Veldhuizen Trucks een elektrische vijfassige truck die als asfaltkipper een laadvermogen heeft van 30 ton. Als basis is gekozen voor een Mercedes-Benz E-ACTROS met vier zware accupakketten. De actieradius bij snelwegwerk is 280 km en bij gebruik op lokale wegen tot 400 km.

Elektrische vijfasserDe aanpassing van de E-Actros ziet er als volgt uit: de tweede, derde en vierde accu zijn verplaatst naar een ‘goedgekeurde steun’ achter de cabine. Op de vrijgekomen plek heeft Veldhuizen twee assen van 10 ton geplaatst en daarmee de drieasser omgebouwd tot vijfasser. Voor een grotere actieradius worden tijdens leegrijden drie assen gelift.

De vijfasser die we op de TKD gaan zien is uitgevoerd als 21 kuubs HYVA Asfaltkipper met volledig modulaire opbouw. Deze aangepaste E-ACTROS 10×2 heeft een totaalgewicht van 49 ton. Veldhuizen Trucks is een tiental exemplaren op voorraad aan het produceren. De elektrische vijfassers zijn straks ook te huur en dat is handig voor bedrijven die er ervaring mee willen opdoen.

Veldhuizen laat nog meer moois zien, zoals een Scania Quadro 10×4 met uitschakelbare hefbare achteras; een vijfassige DAF 10×3 X-Treme Light met 34,5 ton laadvermogen; een Volvo FH 10×4 met kortere wielbasis en 500 kg meer laadvermogen; de Semidieplader Light en een langere Tandem dieplader speciaal voor elektrische machines.

Veldhuizen Trucks
Kavelnummer 152
www.veldhuizen.nl