Nieuwe Generatie DAF gaat bouw- en infrasector blij maken

Artikel delen

Speciaal voor de bouw- en infrasector heeft DAF de Nieuwe Generatie trucks uitgebreid met onder meer een serie XDC en XFC trucks, waarbij die C staat voor Construction. Het zijn stoere bakwagens en trekkers die ook zware terreinomstandigheden aankunnen. Ze staan hoog op de wielen en hebben een robuuste stalen driedelige bumper. De grootste verrassing komt na het instappen: de cabine is namelijk extra ruim, slim ingericht en heeft veel én grote raampartijen voor maximaal zicht. Onder de motorkap zien we de nieuwste PACCAR MX-11 of MX-13 motor met TraXon geautomatiseerde versnellingsbak, ASR Off en Rock Free functies, plus een ruime keuze aan power take-offs.

vijfassige kiepwagen

Voor toepassingen waarbij extra tractie nodig is biedt DAF als optie een inschakelbare hydraulische voorwielaandrijving (PXP) aan, zoals op deze vijfassige XFC die achteruit de helling op moet.

Door de dagcabine naar achter toe te verlengen ontstaat, in combinatie met het grote glasoppervlak, een ruimtelijke werkplek waar het goed toeven is. De extra bergruimte achter de royaal te verstellen bestuurdersstoel, de forse koelbox, geluidsinstallatie, lage tunnel, eventuele derde stoel en het goed uitgeruste fraaie dashboard met tafellade dragen daar nog eens extra aan bij. Interessant is de opklapbare stuurkolom, die bij stilstand ruimte biedt voor een veilig komen en gaan.

Inklapbare stuurkolom truck

De opklapbare stuurkolom blijkt in de praktijk erg handig bij het in- en uitklimmen en maakt de cabine tot een prettige werkruimte.

De chauffeurswerkplek ademt als werkplek duidelijk de DAF-filosofie van ‘Handen aan het stuur, ogen op de weg’. De vele en vooral ook grote ramen versterken het ruimtelijk beeld. Ze komen ook de veiligheid ten goede. Door het als optie verkrijgbare lage raam (Kerb View Window) in de rechterdeur zijn medeweggebruikers goed zichtbaar. De goed geplaatste en gestroomlijnde spiegels zorgen voor overzicht aan de bijrijderskant. Speciaal voor op bouwterreinen en in stedelijk gebied zorgt DAF Corner View over de rechter cabinehoek voor een rondzicht van maar liefst 285 graden. Nieuw is het DAF Digital Vision System, waarbij de spiegels zijn vervangen door camera’s met beeldschermen op beide raamstijlen. En tot slot alarmeert de DAF City Turn Assist de chauffeur met visuele en auditieve waarschuwingen wanneer andere weggebruikers zich aan bijrijderszijde in de dode hoek bevinden.

Bouwtruck als tweeasser leverbaar

Truck

Het gaat bij de XDC en XFC trucks om stoere bakwagens en trekkers, die ook zware terreinomstandigheden aankunnen. Ze hebben een bodemvrijheid tot 40 cm, oploophoek van 25 graden en een robuuste stalen driedelige bumper met verdiept liggende LED-mistlampen.

De nieuwe DAF XDC en XFC trucks voor de bouw zijn niet alleen leverbaar als de gebruikelijke vierasser (8×4) en drieasser (6×4), maar nu ook als tweeasser (4×2) en dat is een interessante ontwikkeling, met name voor de lichtere kippertoepassingen met off-roadinzet. DAF gaat nog een stap verder: wanneer ze af en toe extra tractie nodig hebben, zoals in groeven, op mulle bospaden, onverharde stortplaatsen of op steile hellingen, dan kan DAF de 4×2 versies voorzien van een inschakelbare hydraulische voorwielaandrijving. In de praktijk blijkt dat bijna ongemerkt prettig te werken. Bij de PTO’s is keuze uit de gewone motor PTO, een 11 uurs of 13 uurs krachtoverbrenging en een indirecte PTO met pompaansluiting aan de voorzijde. DAF heeft ook een breed programma versnellingsbak-PTO’s voor het aandrijven van kippersystemen, compressoren en kranen.

Standaard opbouwvriendelijk

Veel bouwtrucks worden voorzien van een eigen opbouw: laadkraan, haakarmsysteem, betonmixer enzovoort. Bij dat opbouwen door externe leveranciers ging in het verleden nog wel eens wat mis door gebrekkige communicatie. Die tijd is voorbij nu DAF voor de Nieuwe Generatie trucks de samenwerking met 25 toonaangevende carrosseriefabrikanten in heel Europa fors heeft versterkt in de vorm van een naadloos ‘Plug and Play’ opbouwproces. Alle opbouwvarianten en specifieke functies zijn in een database gestopt en de trucks zijn inwendig voorbereid met extra kabels en ‘lege’ analoge en digitale knoppen (MUX-schakelaars) op het dashboard, plus goed afspraken over de te gebruiken symbolen. Het resultaat is drieledig: klanten krijgen sneller en foutloos wat ze bestellen, chauffeurs kunnen vanaf het dashboard de toegevoegde functies aansturen en dealers en opbouwers werken veel efficiënter bij het realiseren van de gewenste truckconfiguratie en de gewenste functionaliteit van voertuig en opbouw.

Interieur van truck

Het ruimtelijke en praktisch ingerichte interieur van de Nieuwe Generatie DAF biedt veel en vooral ook grote ramen, met als extra veiligheidsopties een Kerb View Window in de rechter deur en beeldschermen op de raamstijlen als alternatief voor de buitenspiegels.

DAF biedt breed scala aan tandems

DAF biedt de XDC en XFC bouwvoertuigen aan met onderhoudsarme tandemassen met dubbele aandrijving. Het gaat met name om de 6×4 FAT en 8×4 FAD bakwagens en 6×4 FTT trekker. De range begint met een licht 19-tons tandem met enkele reductie (SR1132T), bladvering en schijf- of trommelremmen, zoals voor een betonmixer die dankzij het extreem lage totale chassisgewicht zelfs dik 9 kuub beton mee kan nemen.

Voor zwaardere toepassingen, zoals zware betonmixers en bij hout- en containertransport, biedt DAF de 21- en 26-tons varianten van de SR1360T tandem aan met enkele reductie, schijfremmen en luchtvering.

Voor zware en off-road toepassingen zijn de tandems van 21 en 26 ton ook beschikbaar met naafreductie (HR1670T) en lucht- of bladvering plus trommelremmen.

DAF Trucks
www.daf.nl