Vakbeurs Openbare Ruimte toont urgentie

Artikel delen

Openbare ruimte is urgenter dan ooit. Duurzaamheid, biodiversiteit, natuurinclusiviteit, gezondheid, klimaatadaptatie, et cetera. De lijst is onuitputtelijk. De toekomst van onze gedeelde leefomgeving is elke dag in het nieuws. Voor iedereen die beroepsmatig verbonden is met ontwerp, inrichting, onderhoud en/of beheer van openbare ruimte, is op 27 en 28 september 2023 de 19e editie van Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs Utrecht.

De Vakbeurs Openbare Ruimte is al jaren de grootste vakbeurs over ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van openbare ruimte in Nederland. De beurs groeit jaarlijks en blijft, net als onze openbare ruimte, in ontwikkeling. Ruim 600 exposanten tonen hier hun nieuwste producten en diensten. Bezoekers zijn gemeenteambtenaren, beheerders, beleidsmedewerkers, projectleiders en andere beroepsmatig geïnteresseerden. In 2022 bezochten 7.228 bezoekers de beurs en waren er 1.803 standhouders.

Breed aanbod

Alle denkbare producten en diensten voor openbare ruimte komen aan bod. De beurs is verdeeld in negen sectoren: Licht, Groen, Straatmeubilair, Bestrating, Spelen & Bewegen, Bouw & Infra, Landschapsarchitectuur & Ontwerp en Advies & Beheer. In 2023 is voor het eerst ook Mobiliteit als sector geïntegreerd in de beurs.

Tijdens de beurs kunt u aanschuiven bij hoogwaardige lezingen over uiteenlopende thema’s en vraagstukken, gegeven door professionals uit het vakgebied. Van biodiversiteit en bestrating tot smart cities en burgerparticipatie; alle relevante thema’s worden voor u uiteengezet in diverse lezingenzalen. Zo leert u alles over de laatste trends en ontwikkelingen van de openbare ruimte.

beursvloer

Sectoren in detail

  • Licht. Licht in de openbare ruimte staat volop in de belangstelling dankzij razendsnelle technologische ontwikkelingen, energie- en milieudoelstellingen, organisatorische vraagstukken, rolverdeling tussen markt en overheid, beleving van licht, invloed van de burger en talloze andere onderwerpen. Op de beursvloer staan alle denkbare leveranciers met producten en diensten. Denk daarbij aan lichtmasten, armaturen, led, lichtregelsystemen, meettechnieken, voedingskabels- en kasten en aansluitkasten.
  • Groen. Groen speelt een belangrijke rol in het creëren van een plezierige en sociale buitenruimte. Gemeenten houden zich steeds meer bezig met klimaatadaptatie, groene daken, natuurverzorging en burgerinitiatieven. Win tijdens de beurs nieuwe inzichten in op het gebied van participatie, kwalitatief beheer, city marketing, ontwerp en klimaat. Laat u inspireren door prikkelende visies en het brede aanbod aan producten en diensten.
  • Straatmeubilair. Straatmeubilair is een allesomvattende term voor voorwerpen die in de openbare ruimte voor algemene voorziening zorgen, van banken, prullenbakken en paaltjes tot picknicktafels. Straatmeubilair is onmisbaar in de openbare ruimte. Ben u in uw gemeente op zoek naar functionele en duurzame producten? Al deze producten in de openbare ruimte vindt u terug op de beursvloer.
  • Bestrating. Bestrating is misschien wel de meest diverse sector op Vakbeurs Openbare Ruimte. Van onkruidwerende natuurbestrating tot gekleurde rubberschors en snippers. Naast de nieuwste straatelementen en ingebouwde voorzieningen komen ook alle ontwikkelingen omtrent bestrating met betrekking tot de veiligheid bij openbare voorzieningen aan bod. Neem al uw vraagstukken over waterdoorlatende en milieuvriendelijke bestrating, bodem, biologie en nutriënten beheer mee naar de specialisten op de beursvloer.
  • Spelen & Recreatie. Op de beursvloer vindt u talloze producten en diensten omtrent spelen en recreatie in de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele schommels, glijbanen en valdempende ondergronden, maar ook nieuwe initiatieven, zoals interactieve en educatieve speel- en sporttoestellen. Alles gericht op het toenemende belang van bewegen en gezondheid.
  • Mobiliteit. Er is wereldwijd een enorme omslag gaande op het gebied van mobiliteit. Nieuwe technologie maakt real-time reisinformatie, efficiënte deelmobiliteit en autonoom transport accuraat, veilig en flexibel inzetbaar. Bovendien zorgen deze slimme oplossingen ervoor dat onze openbare ruimte leefbaar, bereikbaar en gezond blijft. Daarnaast moeten gemeenten ook al worden klaargestoomd voor de toekomst. Zelfrijdende auto’s, MaaS, drones, hyperloops en andere innovaties krijgen steeds meer draagvlak.
  • Bouw & Infra. Slim beheer van openbare ruimte vraagt om een integrale benadering waarbij bovengrondse en ondergrondse disciplines samenwerken. Denk hierbij aan de indeling van de ondergrond in relatie tot of ten dienste van bovengrondse ruimtelijke ordening, bijvoorbeeld door coördinatie op ligging van kabels, leidingen en riool, archeologie, ecologie (bomen), netbeheerders, ondergronds bouwen, duurzame ondergrondse infrastructuren (smart-grid) en gis-toepassingen, WION, KLIC-systematiek, Telecommunicatiewet, Publicatie 250, Velin- en Vewin-voorwaarden.
  • Landschapsarchitectuur & Ontwerp. Achter alles in onze openbare ruimte zit een prachtig ontwerp. Parken, sportvelden, recreatieterreinen en tuinen: over alles wordt nagedacht, met de blik op de toekomst. De sector Landschapsarchitectuur & Ontwerp heeft daarom een verdiende plek als sector op Vakbeurs Openbare Ruimte. Op de beursvloer vindt u alles over ontwerp van openbare ruimte en ontwikkeling van het toekomstige landschap, smart cities, herbestemming of de ontwikkeling van infrastructuur.
  • Advies & Beheer. Behoefte aan advies en slimme en praktische oplossingen voor vraagstukken over openbare ruimte in Nederland? Op zoek naar een efficiënt beheersysteem voor het beheren van bijvoorbeeld lichtmasten, bomen, speeltoestellen en groen? Op de beursvloer staan professionals op dit gebied u graag te woord.

Illustratie sectoren

Praktisch

Wanneer: Woensdag 27 september 2023 en donderdag 28 september 2023 van 9:00 tot 16:00 uur.
Waar: Jaarbeurs Utrecht, Hal 2, 3 en 4.
Toegang: Een bezoek aan de beurs kost niets. Toegang tot de beursvloer én de lezingen is gratis voor ambtenaren, ontwerpers, landschapsarchitecten en andere relevante afnemers. Er wordt de hele dag kosteloos koffie, thee en fris geserveerd.

Vraag uw toegangskaart aan via www.openbareruimte.nl. Hier vindt u ook de beursplattegrond, deelnemers, lezingenprogramma en andere relevante informatie.