INTERMAT 2024: Ontdek CO2-neutrale vernieuwing

Artikel delen

Materieelvakbeurs INTERMAT wordt volgend jaar opnieuw gelijktijdig gehouden met de vakbeurs voor betonmachines, installaties en uitrustingen ‘World of Concrete Europe’. De plek is hetzelfde als zes jaar geleden, namelijk het Parc des Expositions in Villepinte ten noorden van Parijs. De exacte data zijn: woensdag 24 tot en met zaterdag 27 april 2024.

Tekst: Pieter de Mos en Promosalons Nederland

Overzicht INTERMAT

De vakbeurs kent een nieuwe opzet qua aanbod en indeling en duurt in 2024 vier dagen in plaats van zes. De vormgeving van de beurs is aangepast aan een duurzame en circulaire werkwijze, met verantwoorde producten en diensten. Ten opzichte van 2018 zijn er meer duidelijke verschillen: zo zijn enkele wegblijvers van toen nu weer op de beursvloer aanwezig. Davy Guillemard, CEO van het teruggekeerde Volvo Construction, legt uit: “INTERMAT 2024 heeft zichzelf opnieuw uitgevonden om de problemen van het CO2-vrij maken van de bouwsector aan te pakken, zich aan te passen aan de milieueisen en vooruitgang te boeken op de weg naar duurzaamheid. Deze doelstellingen sluiten nauw aan bij de fundamentele waarden en ambities van de Volvo Groep. Wij zijn vastbesloten om een proactieve leider in verandering te zijn en de koolstofarme weg te versnellen. We hebben ervoor gekozen om onze klanten en partners uit te nodigen om ons te ontmoeten op INTERMAT 2024 om hen al onze CO2-arme oplossingen te presenteren.”

François Escourrou, CEO van Wacker Neuson onderschrijft dat ten volle: “Onze groep kijkt met veel belangstelling uit naar de volgende INTERMAT-show met het thema ‘low carbon’ en heeft zich ten doel gesteld de CO2-uitstoot in 2025 met 50% te verminderen ten opzichte van 2019. Om dit te bereiken hebben we ervoor gekozen om onze machines om te bouwen naar elektrische energie om onze klanten te ondersteunen in hun MVO-beleid. We zullen daarom veel nieuwe producten introduceren op het gebied van apparatuur, met ongeveer 40 nieuwe machines in het elektrische assortiment. Maar we introduceren ook noviteiten op het gebied van bijbehorende diensten en digitalisering.”

Ook andere toonaangevende namen hebben hun aanwezigheid op de beurs bevestigd, waaronder Ausa, Alphi, Bobcat, Cummins, EPIROC, Faymonville, Liebherr, Magni, Imer, Komatsu, Groupe Monnoyeur, Putzmeister, Sany, Sateco, Schwing Stetter, Sunward, Takeuchi, Topcon en Wacker Neuson.

Beursvloer INTERMAT

Nieuw jasje

De beursorganisatie zelf noemt INTERMAT 2024: een editie in een nieuw jasje rond de vier grote uitdagingen van de bouw: decarbonisatie en energie, digitalisering, MVO-engagement, opleiding en werkgelegenheid.

Olivier Saint-Paul, CEO van PL2M, merkt op: “Bij PL2M, marktleider op het gebied van afwerk- en afwerkmachines, kijken we ernaar uit om deel te nemen aan de volgende INTERMAT 2024 en onze bijdrage te leveren aan de ‘zero carbon’-transitie in de bouwsector. Het evenement biedt de kans om nieuwe oplossingen te introduceren die gericht zijn op de toekomst, als aanvulling op ons assortiment afwerkmachines, vloeibare afwerkbalkpompen en traditionele afwerkbalktransporteurs. Onze merken Putzmeister, Lancy en Brinkmann zullen op onze stand te zien zijn, met een groot aantal innovaties voor steeds hogere prestaties en veiligheid op bouwplaatsen, en minder impact op het milieu.”

Banner

World of Concrete (WOC) Europe brengt onder één dak het meest uitgebreide productaanbod voor de betonsector, van fabricage tot toepassing. Er worden circa 200 exposanten verwacht. Terug zijn ook de ‘Concrete Demos’: non-stop demonstraties van gereedschappen en apparatuur door specialisten uit de betonsector. Het educatief forum wil antwoord bieden op hedendaagse uitdagingen en problemen, zoals innovatie, milieukwesties, beton in de circulaire economie, integratie van betonproducten en -oplossingen in het BIM-proces, duurzaamheid, onderhoud en reparaties.

Innovaties

INTERMAT 2024 biedt innovaties om oplossingen te bieden voor de belangrijkste uitdagingen waar de bouw voor staat.

Industry Forum (nieuw in 2024). Brengt de vijf belangrijkste bouwfederaties DLR, EVOLIS, UMGO-FFB, FNTP, SEIMAT samen: een verzamelplaats met een reeks lezingen en rondetafelgesprekken met topsprekers, bouwprofessionals, officiële instanties, Franse en internationale speciale gasten en perspectieven uit andere sectoren om de CO2-nulproblematiek vanuit alle invalshoeken en in een toekomstgerichte dimensie te benaderen.

World Of Concrete Europe Forum. Serie lezingen gewijd aan de betonindustrie, het materiaal en de verschillende toepassingen;

INTERMAT Innovation Awards. Een competitie die de nieuwe uitdagingen van de sector weerspiegelt, met unieke zichtbaarheid voor en tijdens de beurs dankzij een speciale displayruimte;

INTERMAT Press Days. Twee dagen waarin exposanten en journalisten samen in discussie gaan tijdens workshops en lezingen, op 18 en 19 januari 2024.

Overige noviteiten

INTERMAT toont hoogwaardige energiebronnen om de economie te ondersteunen. Nieuw is de ‘New Technologies and Energies Hub’. Dit is een zone gewijd aan exposanten, start-ups en een sprekersplatform. Er is een demonstratiezone gewijd aan apparatuur, met name elektrische, voor een duik in de werkplek van de toekomst. Twee exposanten zijn al geregistreerd: Theam en River.

Verder is een ruimte gewijd aan banen en opleidingen. Deze ruimte biedt een platform aan initiatieven voor onder meer beroepspromotie, workshops, lezingen en sessies over het vinden van een baan. Ook is er de ‘INTERMAT Rental Day’: een speciale dag gewijd aan de verhuur van apparatuur met bijdragen van internationale experts.

INTERMAT

Exposantenaanbod rond vijf expertises

  • Grondverzet, Sloop en Transport.
  • Wegen, materialen en funderingen.
  • Hijsen en forklifts.
  • Bouw, Civiele Techniek en Betonsector, inclusief het evenement WOCE (World of Concrete Europe), dat de volledige waardeketen van de betonindustrie van upstream tot downstream zal presenteren.
  • Nieuwe technologieën en energie: elektrische energie, waterstof, aardgas, autonome voertuigen, virtuele technologie, enzovoort.

INTERMAT 2024 en WOC Europe
www.intermatconstruction.com