Tijdens MATEXPO ging de zon op voor Zero Emission

Artikel delen

Het was warm, tropisch warm, maar dat weerhield de ruim 38.000 bezoekers er niet van om soms hele dagen lang naar oud en nieuw bouwmaterieel te komen kijken. Gelukkig lieten leveranciers van nevelkanonnen zich met genoegen van hun natste kant zien. Wat vooral opviel: de toenemende aandacht voor machines met weinig of geen uitstoot.

Tekst en beeld: Pieter de Mos

MATEXPO

De veertigste editie van MATEXPO werd met ruim 38.000 vakbezoekers ‘een opsteker voor de bouwsector.’ In de tropische warmte kwamen de nevelkanonnen, zoals die van Spraystream, goed van pas om de vele bezoekers een kort moment van koelte te bieden.

Managing director Gregory Olszewski noemde de veertigste editie van MATEXPO ‘een opsteker voor de bouwsector’. Zo konden de 357 exposanten kwaliteitsvolle contacten leggen en waren ze het over één ding eens: de kwaliteit van de bezoekers was deze editie bijzonder hoog. “En dat heeft geleid tot heel wat interessante contacten, goeie leads en bij heel wat exposanten tot concrete verkopen.” Want anders dan in Nederland is op de Kortrijk Xpo kijken vaak nog wél kopen, want MATEXPO is nog altijd een beetje een handelsbeurs. De exposanten toonden zich zeer tevreden over de strakke organisatie, of zoals een exposant het beschreef: “Het is misschien de strengste beurs, maar daardoor ook met voorsprong de best georganiseerde.”

Veel exposanten zullen dan ook met graagte kijken naar de data voor de volgende editie, die van 10 – 14 september 2025 wordt gehouden. Maar eerst gaan ze van 6 – 8 september 2024 wederom naar de ‘heuvels’ van Terril Saint-Antoine in Boussu voor de derde editie van de DemoDays powered by MATEXPO.

Elektrische kniklader

Foto 1. Ahlmann Nederland presenteerde naast nieuwe Mecalac-machines als primeur de volledig elektrisch aangedreven Ahlmann ES1000 kniklader.

Aandacht voor nieuwe ontwikkelingen

Wat bij onze wandeling over het beursterrein duidelijk opviel, was de groeiende aandacht voor Zero Emission. België is daarin veel trager dan Nederland, maar als het aan de exposanten ligt wordt die achterstand snel ingelopen.

Bij grote merken als Volvo CE (SMT Belgium), JCB (vijf machines en een fastcharger) en Wacker Neuson (verdichters) zijn elektrische machines al vele jaren niet meer weg te denken, terwijl ook de andere merken er nu allerlei voorbeelden van laten zien. Waterstof is echter nog een stap te ver. Alleen op de stand van Caterpillar-verdeler Bergerat Monnoyeur was er aandacht voor, in de vorm van een werkende tweede generatie stroomvoorziening: de GEH2 van EODev. Dat is een emissievrije waterstofgenerator met brandstofcel. De GEH2 wordt geproduceerd bij de Franse dochteronderneming Eneria. Ook de nieuwste generatie traditionele machines van Caterpillar was hier trouwens te bekijken: de indrukwekkende 48 tons Cat 350 en de populaire compacte rupsgravers 325 en 315.

knikmops en rollmops

Foto 2. Bij Gebroeders Geens ging alle aandacht naar de nieuwe 100 procent elektrische machines: de Knikmops 180 E en de Rollmops RM50E. Middenvoor een oud gediende.

Veel Zero Emission machines

Ahlmann Nederland had als primeur de 100 procent elektrische 7,8 tons Ahlmann ES1000 op de stand staan, waarbij de ‘e‘ staat voor elektrisch, emissievrij en ecologisch (zie foto 1). Bij Gebroeders Geens ging alle aandacht naar de nieuwe 100 procent elektrische machines: de Knikmops 180 E en de Rollmops RM50E (zie foto 2).

BIA had als primeur de 3 tons elektrische PC33E-6 van Komatsu prominent op de stand gezet (zie foto 3). Er werd letterlijk veelvuldig aan voorbij gelopen. Meer directe aandacht kreeg de enorme wiellader WA800 met dieselmotor die de Komatsu-dealer buiten de hekken had opgesteld. Met zijn 117 ton bleek hij te zwaar voor het beursterrein, vandaar.

Renault trucks liet voorbeelden zien van de nieuwe E-Tech serie elektrische vrachtauto’s voor stedelijk gebruik. Ook bij de nieuwe elektrische Master-bestelbus was de grote belangstelling bijna schooljongensachtig.

Elektrische minigraver

Foto 3. Bij BIA was de ‘kleinste’ primeur niet te missen: elektrische minigraver PC33E.

Noviteiten van velerlei aard

Pladdet presenteerde in Kortrijk twee nieuwe producten: het CW40/CW40 kantelstuk en een verlaagde CW30 snelwissel voor SMP tiltrotatoren. Bij het kantelstuk is zowel de onder- als bovenzijde van de constructie uit één stuk gegoten. De zeer lage hart-op-hart afstand van 455 mm compenseert daadwerkelijk het verlies aan opbreekkracht.

Van Haut presenteerde een scala aan rupstransporters van Almacrawler, waaronder de nieuwe full electric JIBBI PRiMO 1890 telescoophoogwerker op rupsen.

Bij Yanmar Compact Equipment zagen we de gloednieuwe compacte V7 wiellader (zie foto 4). Die combineert articulatie met oscillatie via een slim gewricht, waardoor de transporthoogte onder de 2,5 meter kan blijven. Hij is compact en licht en heeft een platform dat geschikt is voor zowel dieselmotoren als elektrische aandrijvingen. Zie elders op deze pagina’s voor een uitgebreide beschrijving van deze compacte wiellader.

Elektrische wiellader

Foto 4. De gloednieuwe compacte V7 wiellader van Yanmar Compact Equipment heeft een slim gewricht om de transporthoogte laag te houden.