Ook recyclingsector zet in op Zero Emission

Artikel delen

Ook de recyclingsector zette tijdens MATEXPO het beste beentje voor. Er komt namelijk steeds meer aandacht voor ‘schone’ machines. De Belgische producent Keestrack is voorloper op dat vlak en niet zonder reden, want “wereldwijd draagt de bouw 6 tot 10 procent bij aan de emissie van broeikasgassen.”

Recycling machine

Bij de Van Laecke group stond ook de nieuwe heavy duty trommelzeef Terex MDS M515 met zijn trommeldiameter van 1,5 meter en trommellengte van 5,5 meter. Hij kan een steengrootte van maximaal 800 mm verwerken.

Met behulp van innovatieve aandrijftechnologieën, zoals de e-drive en met behulp van plug-in elektrisch aangedreven en ZERO-drive breek- en zeefmachines, wil Keestrack de uitstoot helpen verminderen. Tijdens MATEXPO toonde het bedrijf onder andere de plug-in elektrische R5e en als primeur de I4e mobiele omkeerbare horizontale percussiebreker. Die kan met zijn productiecapaciteit tot 250 ton/u een klus klaren waar normaal gezien twee brekers voor nodig zijn. De R5e percussiebreker heeft elektrische plug-in & plug-out mogelijkheden, met drop off engine-gen set. De lange onafhankelijke tweedeks voorzeef (2.200 x 1.000 mm) zorgt voor een hogere breekcapaciteit tot 400 ton/uur en vermindert de slijtage.

Andere noviteiten

Andere nieuwtjes waren de hybride versie van de SKID 3 fractie zeefmachine van SMO/FleXiever en de nieuwe Pronar MPP 1238s scalpeerzeef bij Herema Recycling Machinery. De uitvoerbanden klappen over de machine, waardoor het open of dicht vouwen binnen enkele minuten kan gebeuren. Bovendien is deze imposante machine nog goed over de weg te vervoeren. GM Recycling presenteerde als eerste in Europa de Terex Ecotec Phoenix 2100. Dat is een krachtige en flexibel inzetbare trommelzeef met zwaar kantelrooster en dubbeldeks vibrerend grid. Bij de Van Laecke Group was er veel aandacht voor de XL-versie van de Stonewasher SW1000, een waterbad voor het scheiden van drijvende delen uit steenpuin.