Terugblik geslaagde elektrische Testdagen bij Ahlmann

Artikel delen

Medio december 2023 was er bij Ahlmann Nederland in Ammerzoden volop actie rondom een drietal elektrische machines van Ahlmann en Mecalac. Klanten, machinisten en geïnteresseerden konden tijdens de testdagen zelf eens ervaren hoe zo’n stillere en emissieloze machine werkt.

Mecalac e12

Mecalac e12 in actie tijdens Ahlmann Testdagen.

Dat elektrische machines bijdragen aan een groenere toekomst voor de bouwindustrie ligt voor de hand. Dat ze op papier indrukwekkende prestaties leveren klinkt ook mooi. Maar hoe mooi besef je pas echt wanneer je er zelf op hebt kunnen draaien. Veel van de bezoekende machinisten konden inderdaad beamen, dat deze machines veel directer en sneller reageren dan traditionele brandstofgestuurde machines. Nu alleen nog wennen aan dat zoemende geluid…

Af-fabriek elektrisch ontworpen en gebouwd

Tijdens de testdagen werden drie verschillende machines gepresenteerd: de Mecalac e12 multifunctionele grondverzetmachine, de Ahlmann eS 1000 zwenklader en de eMDX dumper. Deze machines combineren inzetduur, kracht en compactheid, waardoor ze ideaal zijn voor stedelijke bouwplaatsen van vandaag en morgen.

Wat deze elektrische machines extra bijzonder maakt, is dat ze af-fabriek elektrisch zijn ontworpen en gebouwd. Dit betekent dat er geen ombouw van diesel naar elektrisch nodig is. Dat bespaart kosten en tijd. Bij de af-fabriek versie worden in plaats van hydraulische rijmotoren meteen al elektromotoren ingebouwd voor de aandrijving, waardoor ook hier weer energie wordt bespaard. Bijkomend voordeel van deze af-fabriek elektrische machines is dat klanten slechts één plek nodig hebben voor onderhoud, reparaties en garantiesituaties. Daarnaast zijn deze machines ook interessanter op de tweedehands markt.

Binnenkijken bij elektrische drietal

De Mecalac e12 is een emissieloos alternatief voor traditionele brandstofgestuurde machines zoals de 12MTX. Met een volledig elektrische aandrijving en een accucapaciteit van 188 kWh biedt deze machine indrukwekkende prestaties. Dankzij twee elektromotoren combineert de e12 efficiëntie met milieuvriendelijkheid. Met een gebruiksduur van 8 uur en een oplaadtijd van eveneens 8 uur is deze machine in de praktijk onbezorgd inzetbaar.

Een andere machine die veel belangstelling kreeg was de elektrische zwenklader Ahlmann eS 1000. Met een lithium-ion NMC-accu van 94 kWh en drie elektromotoren voor aandrijving, uitrustingsstukken en het zwenksysteem biedt deze machine veelzijdigheid op de bouwplaats. De accu heeft een gebruiksduur van 8 uur en een snelle oplaadtijd van 4 uur.

Daarnaast werd ook de volledig elektrische Mecalac dumper eMDX gepresenteerd. Met een accucapaciteit van 94 kWh, een gebruiksduur van 8 uur en een snelle oplaadtijd van 4 uur is deze elektrische variant van de 6MDX knikdumper ideaal voor efficiënt en milieuvriendelijk transport op bouwplaatsen. De hydrostatische aandrijving zorgt voor soepele manoeuvres zonder CO2– en fijnstofemissies en dat is steeds vaker een eis van overheidsopdrachtgevers.

Elektrische Mecalac dumper eMDX en links de BouwPower powerbox BP100.

Elektrische Mecalac dumper eMDX en links de BouwPower powerbox BP100.

Reserve oplader

Wie bang is aan de beloofde gebruiksuren tekort te komen kan voor alle zekerheid een BouwPower powerbox BP100 aanschaffen als reserve oplader op plekken waar geen netstroom voorhanden is. Ook de bouwkeet, elektrische apparaten zoals koelkast, koffiezetapparaat, mobiele telefoon en dergelijke zijn er op aan te sluiten. Tevens kan handgereedschap en elektrisch materieel vanuit de BouwPower worden opgeladen. Door koppeling aan het elektriciteitsnet of een aggregaat zijn pieksituaties op te vangen.

Ahlmann Nederland
www.ahlmann.nl