Zuur!

Artikel delen

Dat de houtkennis van bouwend Nederland wat verbetering behoeft is algemeen bekend. Maar soms worden er zogenaamde feiten over hout de wereld ingeslingerd die echt heel bijzonder zijn. Wat vind je van deze?: … ‘Je moet geen hout gebruiken in contact met water, want daar zit kiezelzuur in, en als dat uitloogt gaan de vissen er dood van!’ Ik viel van mijn stoel van verbazing in ieder geval! Of deze persoon heeft tijdens scheikunde liggen slapen of het is een wel heel zure verkoper van ‘alternatieve materialen’.

Auteur: ir. E.D. de Munck

stenen

Allereerst is kiezelzuur na zuurstof de meest voorkomende verbinding ter wereld, ook wel ‘silica’ genaamd en het hoofdbestanddeel van zand, grind en andere bestanddelen van onze aardkorst. En ja, sommige bomen vormen van het water en de kalk die ze uit de bodem opnemen kiezelachtige verbindingen (kiezeltjes), die het hout zeer hard maken. Juist dit geeft die houtsoorten extra weerstand tegen aantastingen door bijvoorbeeld de gevreesde paalworm; uitstekende houteigenschappen dus voor toepassingen in de gww. Kortom, lang leve het kiezelzuur! En nee, kiezels logen niet uit. En nee, van hout gaan vissen zeker niet dood.

Mocht jij ook meer willen weten over hout in de gww, kijk dan op houtindegww.nl. Houtsoortbeschrijvingen vind je in het Houtvademecum of op houtdatabase.nl. Cursussen om jouw houtsoortenkennis bij te spijkeren vindt je bij het Houtopleidingscentrum, Nehosoc of bij SHR te Wageningen!