Marktleider in pontonverhuur viert 500ste VSP770 én introduceert nieuw model

Artikel delen

Ruim 160 medewerkers, toeleveranciers en afnemers waren in Zwolle aanwezig om twee belangrijke gebeurtenissen bij Van Schie te vieren. Het 500ste geproduceerde VSP770 ponton werd door de fabrikant Tosec aan opdrachtgever Van Schie overgedragen én het prototype van een nieuw ponton, de VSP1250, werd spectaculair onthuld. De eerste 300 VSP1250 pontons zullen binnenkort in productie gaan om aan de groeiende vraag naar gecertificeerde pontons bij Van Schie te voldoen. Ook de productie van de VSP770 zal onverminderd doorgaan.

Presentatie van het 500e VSP770-ponton door pontonspecialisten Nico Kempen, Henk Plomp en commercieel manager Bastiaan Hulsbos.

Sinds 1987 verhuurt Van Schie pontons voor het werken op en aan het water en aan de evenementenbranche. De pontons kregen landelijke bekendheid door het TV-programma Te Land, Ter Zee en In de Lucht. Van Schie is met circa 4.000 pontons in de verhuur marktleider.

Of het nu gaat om tijdelijke aanlegplaatsen, werkpontons met kranen of pontonbruggen, Van Schie regelt dat van A tot Z, maakt stabiliteits- en eventuele sterkteberekeningen en verzorgt tevens het transport van en naar de locatie. Bovendien levert Van Schie bij de pontons vele uiteenlopende accessoires zoals modulaire hekwerken, spudpaalhouders en lieren. Met de VSP770- en de nieuwe VSP1250-pontons zal Van Schie nog nadrukkelijker op de Europese markt aanwezig zijn.

Spectaculaire onthulling nieuwe ponton

VSP770 antwoord op nieuwe regelgeving

De steeds strenger wordende wet- en regelgeving was voor Van Schie in 2016 aanleiding om te onderzoeken of de huidige pontons gecertificeerd konden worden. De directie van Van Schie vroeg Technisch Manager Remy Abbas om dit op zich te nemen. Zijn conclusie was kort gezegd: “Tijdrovend, duur en weinig succesvol.” Op de vraag: “Wat dan?” had Abbas een verrassend antwoord: “We kunnen beter een eigen ponton ontwikkelen dat voldoet aan alle eisen en wat multi-inzetbaar is.” Dat werd de VSP770. Dit in eigen huis ontworpen ponton kenmerkt zich door een hoge deklast (10 ton/m2), een uniek koppelsysteem en een efficiënte maatvoering met een lengte van 4,5 meter, een breedte van 2,25 meter en een hoogte van 77 cm (770mm). “Het gewicht van de door ons ontwikkelde koppeling is slechts acht kilo met een maximale belasting van maar liefst 16 ton”, legt Abbas uit, “dat maakt het samenstellen van elke gewenste configuratie eenvoudig en snel realiseerbaar. Bovendien blijven de koppelingen tijdens transport in het ponton aanwezig waardoor er wordt bespaard op transport en handling op locatie. De VSP770 is DNV gecertificeerd en voldoet volledig aan de Europese Binnenvaartwet en regelgeving.”

Onthulling van nieuwe ponton

Succesvolle samenwerking Van Schie en fabrikant Tosec

Van Schie stelt hoge kwaliteitseisen aan de productie van hun VSP770. Na een aantal gesprekken werd voor de productie metaalbedrijf Tosec gekozen. “Die hoge eisen hebben ons behoorlijk aan het werk gezet”, vertelt Frans Tollenaar, eigenaar van Tosec. “Gelukkig maar, want we kunnen stellen dat ons hele productieproces dankzij die eisen verbeterd is. We hebben veel constructieve gesprekken gevoerd en zijn, zodra bekend werd dat wij de order kregen, direct met de voorbereidingen van start gegaan. We moesten een geheel nieuwe productielijn opzetten en een speciale lasrobot ontwikkelen.” Het vertrouwen tussen Tosec en Van Schie was zo groot dat Tosec nog voor het contract getekend was, begon met het bestellen van een nieuwe nog te configureren lasrobot, het aanleggen van de fundatie en de productie van lasmallen. “De opdracht voor 500 pontons was voor ons de grootste opdracht ooit”, zegt Tollenaar, “We wilden zo snel mogelijk in 2019 met de productie van start gaan en het vertrouwen in elkaar was groot. Nu in 2024 is de 500ste VSP770 opgeleverd. Maar daar blijft het niet bij, want de productie van dit succesvolle ponton gaat onverminderd door. Reden voor een feestje.”

Nieuwe ponton

VSP1250 nieuw ponton voor het middensegment

“De vraag naar gecertificeerde pontons stijgt”, zegt Bastiaan Hulsbos, Commercieel Manager bij Van Schie. “Dat heeft twee belangrijke oorzaken: pontons gaan dertig tot veertig jaar mee en dat betekent dat een groot aantal van de ruim 7.000 in Nederland in gebruik zijnde pontons aan vervanging toe is. Ook een deel van onze vloot, aangezien we sinds 1987 actief zijn. De tweede reden is de verscherpte regelgeving waardoor certificering een standaard eis is geworden. Om aan die groeiende vraag te kunnen voldoen hebben we goed naar de markt gekeken en besloten opnieuw een ponton te ontwikkelen. Deze, ook DNV-gecertificeerde, VSP1250 heeft dezelfde maatvoering als de VSP770, maar is hoger (1250mm) en heeft daarmee bijna twee keer zo veel drijfvermogen. De VSP1250 is gepositioneerd tussen ons containerponton en de VSP770. De eerste 300 pontons van dit type zullen de komende twee jaar door Tosec worden geproduceerd.”

Van Schie
www.vanschie.com