Steeds meer elektrisch aangedreven materieel

Artikel delen

Op de altijd weer gezellige Infra Relatiedagen zagen we uiteraard veel elektrisch aangedreven materieel. Bij de nieuwe Knikmops-dealer handelsonderneming Veluwenkamp stond de nieuwe elektrische KM 180 te stralen. Dat deed hij tegenover de elektrische Relly’s in de naastgelegen stand. Daarbij had De Schans als nieuwtje, dat knikmopsproducent Gebroeders Geens de veelgevraagde Knikmopsen moet blijven leveren aan de concurrent uit Hedel.

Knikmops op de Infra Relatiedagen

Foto: Pieter de Mos.

Van der Spek was onder andere aanwezig met een elektrische Hyundai rupsgraver voor KWS en de SD1800W elektrische asfalteermachine. Bij Kemp zagen we van Kramer een compacte elektrische wiellader, de 5065e en een elektrische Bomag-wals. Bij Tobroco Giant stonden elektrische machines zoals de G2700E en de splinternieuwe van Bobcat afkomstige schranklader op rups GS950T. Ook Wacker Neuson liet uitgebreid zien wat ze de afgelopen jaren zoal aan elektrische machines hebben toegevoegd: wieldumper DW15e, wiellader WL20e, verreiker TH412e en Zero Tail-rupsgraver EZ17e.

Limach vroeg aandacht voor de E235.1 primeur: een 25 tons binnendraaier met accu-wisselsysteem. SMT toonde van Volvo de elektrische L20 wiellader en Hitachi was met enkele elektrische graafmachines duidelijk op ‘weg naar een duurzame toekomst’. Tot slot hoorden we bij Sany over de af-fabriek elektrische rupsgraver SY215E en zagen we op de stand de compacte elektrische minigraver SY19E staan. Als uitsmijter kunnen we melden dat JCB de aangekondigde waterstof(diesel)motor binnenkort beschikbaar stelt om in allerhande materieel te gaan inbouwen.

Dat elektrische materieel niet goedkoop is mag duidelijk zijn. Daarom kan sinds 5 maart 2024 weer worden ingeschreven voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Goed om te weten.