Steeds meer elektrificatie van krachtpatsers

Artikel delen

Innovatieve funderingsspecialist Sterk uit Drachten is onderweg naar een volledig Zero Emission machinepark voor 2035. Dat doen ze onder andere met een 100 tons elektrische Sany-vakwerkkraan. Die werkt op een 280 kWh batterij.

Foto gemaakt op de infra relatiedagen

Foto: Pieter de Mos.

Sterk-directeur Peter van Halteren toonde een tabel waaruit blijkt hoeveel elektrisch vermogen nodig is voor funderingsmaterieel. Dat loopt van 350 kWh voor de Silent Piler ZE tot maar liefst 750 kWh voor het in de grond trillen van damwanden met bijvoorbeeld een hoogfrequent variabel moment trilblok, zoals de PVE 24VM.

Foundiz introduceerde de Soilmec SM-13E. Deze elektrisch aangedreven ankerboormachine kan volledig op een batterijpakket werken, maar ook op netstroom of een combinatie daarvan. Eén batterijpakket volstaat voor 4 uur en de Soilmec SM13E kan geheel zelfstandig, dus zonder tussenkomst van hulpmaterieel, de batterijpakketten wisselen. Bovendien heeft hij een batterijbuffer met een werktijd van 1 uur voor het geval omwisselen even niet uitkomt. Bijvoorbeeld tijdens het afronden van een ankerelement.

Sterk
www.sterk.eu

Foundiz
www.foundiz.nl