Werken met JCB-machines wordt stuk gemakkelijker

Artikel delen

In een Engelse groeve toonde JCB medio maart zowel nieuwe machines als ook verbeteringen waar vooral de machinist voordeel aan heeft. Dat begint al in de cabine van de nieuwe 370X, de grootste en sterkte rupsgraver van de Britse machinefabrikant. De JCB UX-interface heeft namelijk maximaal 25 gebruikersprofielen. Daarmee kunnen meerdere machinisten bijvoorbeeld hun joystickinstelling vastleggen en de instellingen van vijftien veel gebruikte aanbouwdelen. Andere nieuwtjes zijn de JCB Raptor voor Hydradig en een elektrische 3 tons dumper.

Tekst en beeld: Pieter de Mos

In een beschutte Engelse groeve liet JCB de internationale pers niet alleen nieuwe machines ervaren, maar ook interessante verbeteringen voor machinisten. GWW Totaal was ook aanwezig.

In een beschutte Engelse groeve liet JCB de internationale pers niet alleen nieuwe machines ervaren, maar ook interessante verbeteringen voor machinisten. GWW Totaal was ook aanwezig.

JCB heeft de CommandPlus cabine van de X-serie graafmachines opnieuw ingericht en op de nieuwe 370X konden we dat als eerste ervaren. We zien een groot 10 inch touchscreen plus een snelmenu op het zesknoppenblok. Verder een verbeterde draaiknop en starten zonder sleutel. De UX-interface werk zo intuïtief mogelijk en biedt machinisten de mogelijkheid om bedieningshendels en diverse functies zelf aan te passen en vast te leggen. Dat kan in maximaal 25 gebruikersprofielen. Daarin kan elke machinist voor zichzelf vastleggen hoe hij wil werken. De knoppen in de joystickhendels zijn in te stellen en een drietal sneltoetsen op het schakelpaneel. Erg handig is, dat hij van vijftien veel gebruikte uitrustingsstukken de instellingen kan opslaan in het menu, zodat hij ze snel kan terugvinden. Ook handig is, dat hij de snelwissel kan ontgrendelen zonder druk op het aanbouwdeel.

Niet alles is enkel digitaal: er zijn ook fysieke knoppen voor cabinetemperatuur, ventilatorsnelheid en volumeregeling. Ook het motortoerental wordt geregeld via een fysieke draaiknop en er zijn drie werkmodi (Power, Eco en Lifting). Op het touchscreen zijn hulpgidsen en instructievideo’s te bekijken. Door integratie van het telefoonboek is ook de connectiviteit voor mobiele telefoons sterk verbeterd.

Allerlei instellingen aanpassen en als ‘eigen’ gebruikersprofiel op slaan, dat is de kracht van de nieuwe UX-interface in de 370X.

Allerlei instellingen aanpassen en als ‘eigen’ gebruikersprofiel op slaan, dat is de kracht van de nieuwe UX-interface in de 370X.

Grootste en krachtigste rupsgraver

Met 35-40 ton is 370X de grootste en krachtigste rupsgraver in de X-serie. Hij heeft een monogiek van 6,45 meter, met keuze uit dippers van 2,63, 3,23 en 4,03 meter. De 8,9-liter EU Stage V Cummins L9-zescilinder diesel biedt een vermogenstoename van 14 procent en het vermogen van 240 kW (322 pk) wordt geleverd bij slechts 1.700 tpm. Door een verhoogde hydraulische druk kan 4,5 ton meer materiaal per liter brandstof worden verplaatst dan bij concurrerende modellen. Het verbeterde onderstel en extra zware contragewicht zorgen voor een maximale stabiliteit.

Met 35-40 ton is de nieuwe 370X nu de grootste en krachtigste rupsgraver in de X-serie van JCB.

Met 35-40 ton is de nieuwe 370X nu de grootste en krachtigste rupsgraver in de X-serie van JCB.

Semi-automatische machinebesturing

JCB en Leica Geosystems presenteren een af fabriek gemonteerde 2D- en 3D-ready semi-automatische machinebesturing, genaamd INTELLIGRADE. Na een proefperiode op de 220X-rupsgraafmachine komt het systeem beschikbaar voor alle machines uit de X-serie. Door het systeem in de fabriek aan te brengen is het al meteen goed ingesteld en gereed voor gebruik, zonder de complexiteit van retrofits in het veld.

Nieuwe Hydradig versies

De succesvolle Hydradig graafmachine op banden krijgt er een Plus- en een Pro-versie bij. De Plus-versie wordt naar verwachting het meest populaire model, met een op maat gemaakte mix van specificaties. Hij is standaard voorzien van giekvering (SRS), enkelpunts-as-smering, achteruitbesturing, twee low-flow hulpleidingen, een luxe luchtgeveerde stoel, Bluetooth-radio, LED-werkverlichting en tankpomp.

De Hydradig Pro wordt het topmodel met maximale veelzijdigheid. Optioneel zijn een trekhaak en hydraulisch systeem met hoog debiet, waardoor hij kan werken met een ruime keuze aan mechanische en aangedreven uitrustingsstukken. Door snel te kunnen wisselen van opstellingen gaat zowel de uptime als de productiviteit omhoog.

JCB Raptor voor Hydradig

De JCB Raptor is als gloednieuwe tiltrotator speciaal ontworpen voor de JCB Hydradig. Met zijn 460 mm breedte zorgt hij voor beter zicht en controle vanuit de cabine en met 2,9 kNm heeft hij een flink kantelkoppel. Dankzij de 120 liter/min hoge flow door het midden is 360 graden rotatie mogelijk bij debieteisende aanbouwdelen. De tiltrotator kan direct op de dipper worden gemonteerd, maar ook op een S45 of S50 snelwissel.

JCB introduceert met de Raptor een tiltrotator die speciaal voor de JCB Hydradig is ontworpen.

JCB introduceert met de Raptor een tiltrotator die speciaal voor de JCB Hydradig is ontworpen.

Elektrische dumper met 3 ton laadvermogen

JCB breidt zijn aanbod elektrische dumpers uit met de 3TE, een elektrische dumper met 3.000 kg laadvermogen en twee elektromotoren. De rijmotor levert 22,3 kW vermogen en de werkmotor van 16,1 kW zorgt voor de aandrijving van de hydraulische pomp, de dumperbesturing en de portaalarm. Een lithium-ion batterijpakket van 20 kWh, staat bij normaal gebruik garant voor een hele werkdag. Het ROPS-frame is standaard en krachtige LED-werklampen zorgen voor maximaal zicht tijdens het werken en voor veilig uitstappen in het donker. De geheel stalen kiepbak met draaibare tip maakt laden en lossen in krappe, besloten ruimtes mogelijk.

Links de nieuwe 25Z-1 met ‘zero tail’. Rechts de elektrische dumper 3TE met 3.000 kg laadvermogen en twee elektromotoren.

Links de nieuwe 25Z-1 met ‘zero tail’. Rechts de elektrische dumper 3TE met 3.000 kg laadvermogen en twee elektromotoren.

JCB Nederland
www.jcb.com