Op bezoek bij
Vooroplopen in de energietransitie en vakmanschap in de infrasector
De infrasector staat voor een ongekende uitdaging: de energietransitie. Nieuwe technologieën en strengere regelgeving vereisen een verandering in zowel het werkproces als in de vaardigheden van werknemers. SOMA Bedrijfsopleidingen, al decennialang een toonaangevende speler in het opleiden van professionals in de grond-, weg- en waterbouw (GWW), heeft deze uitdaging omarmd. Met aanzienlijke investeringen en een vernieuwd opleidingsaanbod, speelt het bedrijf een cruciale rol in het toekomstbestendig maken van de sector.
De vraag naar goed opgeleide monteurs voor gas-, elektra- en waternetwerken is groter dan ooit. De energietransitie vereist een herziening van de infrastructuur, en dat vraagt om een nieuwe generatie vakmensen die met de nieuwste technieken overweg kan. Echter, er is een groeiend tekort aan deze gespecialiseerde professionals. SOMA Bedrijfsopleidingen erkent dit tekort en heeft daarom fors geïnvesteerd in een compleet nieuw praktijkonderdeel binnen haar opleidingsaanbod.
In Harderwijk is een volledig uitgeruste praktijkruimte opgezet die speciaal is ontworpen voor het opleiden van (eerste) monteurs Gas en Water. In deze praktijkunit kunnen cursisten in een veilige en gecontroleerde omgeving de vaardigheden oefenen die in het veld vereist zijn. Deze unieke faciliteit biedt een oplossing voor het dilemma dat de praktijkervaring niet altijd volledig tijdens het werk kan worden opgedaan. Door deze nieuwe praktijkruimte kan de opleider haar cursisten optimaal voorbereiden op de realiteit in het veld, met de nadruk op vakmanschap en veiligheid.
Het Living Lab: realistische oefenomgeving voor de toekomst
Naast de praktijkruimte in Harderwijk heeft SOMA Bedrijfsopleidingen geïnvesteerd in de trainingsfaciliteit het Living Lab. Dit buitenterrein is een realistische oefenomgeving die alle elementen bevat die men ook in de praktijk ondergronds kan tegenkomen. Van ondergrondse leidingen, kabels en buizen tot diverse soorten verhardingen, biedt het Living Lab een uitstekende setting voor de training van het voorkomen van graafschade bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen cursisten in de praktijk veiliger en efficiënter te werk gaan. Hiermee bewijst de opleider dat het niet alleen gaat om theoretische kennis, maar vooral ook om de praktische toepassing hiervan.
Vooruitgang door innovatie: elektrische graafmachines
De transitie naar een emissieloze toekomst gaat niet alleen over het opleiden van mensen, maar ook over de inzet van duurzame technologie. SOMA Bedrijfsopleidingen blijft hierin niet achter en heeft onlangs geïnvesteerd in de aanschaf van een elektrische graafmachine van Limach, die begin 2025 uit productie wordt verwacht. Deze investering onderstreept de toewijding van aan duurzaamheid en innovatie binnen de sector.
Daarnaast is er een mobiele opstelling ontwikkeld waarmee monteurs getraind kunnen worden in het repareren en onderhouden van elektrische machines. Deze mobiele opstelling biedt de flexibiliteit om trainingen op locatie te geven, waardoor bedrijven in heel Nederland kunnen profiteren van up-to-date opleidingen zonder dat hun medewerkers hiervoor hoeven te reizen. Hiermee zet het bedrijf wederom een stap vooruit in het toegankelijk maken van opleidingen die aansluiten op de actuele vraag van de sector.
Een brede aanpak voor de energietransitie
De energietransitie vraagt om meer dan alleen technische vaardigheden. Het betekent ook een culturele en organisatorische verschuiving binnen bedrijven en projecten. SOMA Bedrijfsopleidingen speelt in op deze behoefte met een breed nieuw programma dat werkgevers en werknemers begeleidt bij de overgang naar emissieloos werken.
Dit programma richt zich niet alleen op de technische aspecten, zoals het bedienen van nieuwe machines, maar ook op de veranderende regelgeving en verantwoordelijkheden binnen projecten. Wie draagt welke verantwoordelijkheid op een emissieloos werkterrein? Welke risico’s brengt deze nieuwe manier van werken met zich mee? Welke aandachtspunten moeten toezichthouders in acht nemen? Dit zijn slechts enkele van de vragen waarop SOMA Bedrijfsopleidingen een antwoord biedt.
Daarnaast helpt SOMA Bedrijfsopleidingen bedrijven bij de voorbereiding op een nieuwe werkcultuur. De energietransitie vraagt om een andere manier van denken en werken, en SOMA Bedrijfsopleidingen voorziet bedrijven in de infrasector van de nodige kennis en ondersteuning om deze transitie soepel te laten verlopen.
Samenwerken voor een duurzame toekomst
SOMA Bedrijfsopleidingen heeft een duidelijke missie: het leveren van kwalitatief hoogstaande opleidingen die bijdragen aan de veiligheid en het vakmanschap in de infrasector. Met de recente investeringen en het uitgebreide opleidingsaanbod toont de opleider dat zij klaar zijn voor de toekomst. Het allerbelangrijkste is echter dat ze kunnen helpen om bedrijven met hun medewerkers de cultuuromslag te kunnen laten maken. Dat doen ze via de lijn van de vaktechniek en de veiligheid rondom de techniek.
Bij SOMA Bedrijfsopleidingen ben je aan het juiste adres voor een compleet programma met betrekking tot kennis en scholing.
SOMA Bedrijfsopleidingen
www.somabedrijfsopleidingen.nl