Veiligheidsmaatregelen bij infrastructuurprojecten: Zo zorg je voor een veilige werkomgeving
Bij grootschalige infrastructuurprojecten is veiligheid een absolute prioriteit. Wegenbouw, brugconstructies en spoorwegprojecten brengen complexe risico’s met zich mee. Daarom is het essentieel om de juiste veiligheidsmaatregelen te implementeren en te handhaven. In dit artikel bespreken we hoe je als projectleider of aannemer de veiligheid van je team en omgeving kunt waarborgen tijdens langdurige infrastructuurprojecten.
Identificeren en beperken van risico’s
Een van de eerste stappen in een veilig infrastructuurproject is het in kaart brengen van potentiële gevaren. Denk hierbij aan instortingsgevaar, blootstelling aan gevaarlijke stoffen, werken op hoogte en risico’s door zwaar materieel. Pas daarna kun je kijken naar het nemen van passende maatregelen. Een passende maatregel zou bijvoorbeeld kunnen zijn het plaatsen van duidelijke waarschuwingsborden en afzettingen. Dit is eigenlijk de eerste stap bij het creëren van een veilige werkomgeving. Bij bruggen en viaducten is het specifiek belangrijk dat er wordt nagedacht over valbeveiligingssystemen. Dit om ongelukken te voorkomen. Voor graafwerkzaamheden is het belangrijk om een stabiele en veilige ondergrond te gebruiken. Hiermee kun je verzakkingen of beschadigingen aan de ondergrond voorkomen. Daarnaast kunnen materialen zoals rol schuimrubber worden ingezet om extra bescherming te bieden bij werkplekken waar scherpe randen of harde ondergronden aanwezig zijn. Natuurlijk mogen de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen niet ontbreken. Zorg ervoor dat iedereen ten alle tijde een helm draagt en zich aan de overige veiligheidsvoorschriften houdt. Een risicobeoordeling moet regelmatig worden bijgewerkt. Dit is vooral het geval bij veranderende weersomstandigheden of nieuwe fasen in het infrastructuurproject.
Strikte naleving van veiligheidsvoorschriften en training
Het succes van een veilige werkomgeving valt of staat met het naleven van regelgeving en het trainen van personeel. Werknemers moeten goed op de hoogte zijn van veiligheidsprocedures en het correct hanteren van gereedschap en machines. Regelmatige veiligheidsinstructies en toolboxmeetings helpen om bewustzijn te creëren en risico’s te minimaliseren. Die trainingen moeten eens in de zoveel tijd plaatsvinden. Dit geldt niet alleen voor nieuwe werknemers, maar ook voor ervaren werknemers. Op die manier is iedereen op de hoogte van eventuele nieuwe ontwikkelingen. Het verplicht stellen van bepaalde certificeringen kan daarbij motiverend werken. Het is belangrijk om defecten vroegtijdig te signaleren. Dit is mogelijk wanneer je regelmatig inspecties uitvoert en kijkt naar mogelijkheden om het project te herzien indien nodig. Ook een noodplan met een duidelijk evacuatieproces mag niet ontbreken.
Gebruik van duurzame en veilige materialen
De keuze van materialen speelt een cruciale rol in de veiligheid van infrastructuurprojecten. Duurzame en veilige bouwmaterialen zorgen niet alleen voor een langere levensduur van de infrastructuur. Ze dragen ook bij aan veiligheid op de werkomgeving. Zo kun je gebruikmaken van schokabsorberende materialen. Je kunt hierbij denken aan celrubber afdichtingen langs wegen en bruggen om impact bij ongelukken te verminderen. Sommige afdichtingen moeten ook waterdicht zijn. Dit gaat om zoals bitumen en speciale coatings om corrosie en waterlekkage te voorkomen. Infrastructuur kan op sommige plekken geluidsoverlast veroorzaken. Dit kan beperkt worden met geluidswerende barrières.
Efficiënte werkplekorganisatie en comfort
Naast strikte veiligheidsmaatregelen is een overzichtelijke en goed georganiseerde werkplek van groot belang. Dit verhoogt de productiviteit en minimaliseert het risico op ongelukken. Daarbij zijn er een aantal praktische tips die je kunt gebruiken. Op de werkplaats is het belangrijk om voor duidelijke looppaden te zorgen. Ook moeten de rijroutes voor zwaar materiaal duidelijk worden aangegeven. Op plekken waar gewerkt wordt aan infrastructuur moeten werkplekken vrij van obstakels gemaakt worden. Op werkplaatsen kan er gebruik worden gemaakt van verplaatsbare afschermingen om zo veilige werkomstandigheden te creëren. Bij nachtwerk of tunnels moet er voldoende verlichting zijn. Dit geldt niet alleen voor tijdens het bouwproces, maar ook voor daarna. Zo is het belangrijk dat bruggen en tunnels goed verlicht worden.