1,85 miljoen voor Nederlandse minibossen

Artikel delen

De Postcode Loterij verraste IVN met een donatie van 1,85 miljoen euro. Deze bijdrage is bestemd voor het project ‘Elke buurt zijn eigen minibos’. IVN wil met dit project in de komende drie jaar honderd Tiny Forests in Nederland realiseren samen met buurtbewoners en basisschoolleerlingen.

Fotocredits: Roy Beusker Fotografie

Initiatiefnemer Daan Bleichrodt, product marktmanager bij IVN, werd tijdens de Tiny Forest conferentie in Haarlem overvallen door Nicolette van Dam en haar cameraploeg. Daan: “In mijn werk kom ik regelmatig kinderen tegen uit bijvoorbeeld Utrecht Zuilen of Den Haag die weinig met de natuur in aanraking komen. De natuur is te ver weg voor hen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen tegenwoordig nog maar 300 meter van huis mogen spelen. Terwijl hun grootouders 1,5 kilometer van huis mochten. Juist kinderen van nu zullen te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Hen verbinden met de natuur is daarom essentieel. Om dat te doen moeten we de natuur binnen die 300 meter zien te realiseren. Daarom wil ik dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt.”

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Hier is plek voor zoogdieren, bijen, vlinders en vogels, maar uiteraard ook voor de mens in een prettige en gezonde omgeving. IVN wil ook in elk Tiny Forest een buitenlokaal realiseren waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur. Bovendien biedt het bos kansen om klimaatproblemen tegen te gaan.