‘Doe mee aan editie 2019!’

Artikel delen

Juichend nam de Enschedese wethouder Hans van Agteren in 2017 de MKB INFRA AanbestedingsAward in ontvangst. Daar was hij maar wat trots op en dat is hij nog steeds: “Een prijs ontvangen van de ondernemers voor wie je het aanbestedingsbeleid hebt ontwikkeld … Wat wil je nog meer?” Hij daagt andere gemeenten uit zich te melden voor de editie 2019. “De onderscheiding geeft een flinke zwengel aan de motivatie van onze medewerkers en aan het ondernemersklimaat in de regio.”

Wethouder Hans van Agteren: “De award is een toetssteen voor mkb-gericht denken op gemeentelijk niveau.”

Prominent prijkt de onderscheiding van de mkb-infraondernemers op de site enschede.nl/stadsingenieurs-van-nu. En op de vergadertafel in het kantoor van wethouder Hans van Agteren staat de bronzen trofee. In Enschede willen ze wel weten dat ze de MKB INFRA AanbestedingsAward, de prestigieuze prijs voor mkb-bewust opdrachtgeverschap, hebben gewonnen.
“Ons aanbestedingsbeleid is er al jaren op gericht om zoveel mogelijk mkb’ers uit de regio Twente in te schakelen bij de werken die wij in de markt zetten. Uitgangspunt is: Tukkers eerst. Door zo’n onderscheiding merk je, dat onze inspanningen geland zijn. Want we zien de award als een uitdrukking van waardering voor ons aanbestedingsbeleid en voor de 25 mensen van ons ingenieursbureau die het beleid uitvoeren. Zij zijn in staat geweest het vertrouwen van de marktpartijen te winnen door een open, transparante en constructieve dialoog. Wie vertrouwen geeft, krijgt het ook terug. En dat merk je in regulier overleg tijdens marktconsultaties en via ons ondernemersloket. Dan praat je over uit te besteden werk, waarbij ondernemers ook zelf werk aandragen. Gezamenlijk bepaal je de prioriteiten. Wij profiteren van hun kennis en zij kunnen rekenen op een uitnodiging voor een aanbesteding. Daardoor ontstaat werkgelegenheid in de regio en dat is weer goed voor de samenleving als geheel. Kortom: een mooie wisselwerking in een gemoedelijke sfeer die gegarandeerd vruchten afwerpt. En dan is zo’n onderscheiding een kroon op onze gezamenlijke inspanning. Een mooie prijs voor ons en dus eigenlijk ook een beetje voor de ondernemers die het vertrouwen in ons beleid uitdragen.”

Goed voor ondernemersklimaat

‘We hebben met zijn allen gemerkt, dat het aanbestedingsbeleid bijzonder goed uitpakt voor het ondernemersklimaat. Daarom zal het ingezette beleid worden voortgezet, ook als er een ander op mijn stoel zit. We mogen nu even niet meedingen naar de award, doordat we hem verleden jaar gewonnen hebben. Maar zodra we weer mogen, zullen we zeker weer een gooi doen naar de onderscheiding. Je kunt er immers nog zo overtuigd van zijn dat je het allemaal op een mkb-bewuste wijze doet, maar als dat nooit bevestigd wordt door mkb’ers zelf, dan blijft er toch altijd een zweem van twijfel bestaan. Daarom vind ik die onderscheiding zo belangrijk. De award is een toetssteen voor mkb-gericht denken op gemeentelijk niveau. Tegen al die gemeenten die durven, zeg ik: meld u aan! En tegen al die mkb-ondernemers: draag de gemeenten die het verdienen voor!”