Europese subsidie voor nieuwe neerslag-testvoorziening

Artikel delen

In de toekomst moeten we steeds meer rekeninghouden met extreme buien en het verzorgen van een goede afwatering. Dit besef is dermate groot dat IKT (Instituut voor ondergrondse infrastructuur) een Europese subsidie van bijna 10 miljoen euro heeft ontvangen om nieuwe testvoorzieningen te bouwen.

De belangrijkste voorziening is een grote testopstelling waarbij een (extreme) regenbui gesimuleerd kan worden op een (straat)oppervlakte van 10 bij 20 meter. Hiermee kan op schaal 1:1 onderzocht worden of producten en oppervlakteconfiguraties, met betrekking tot hemelwaterafvoer, werken zoals ze op de tekentafel zijn bedacht.

De nieuwe testopstelling wordt een aanvulling op de bestaande testmogelijkheden bij IKT in Gelsenkirchen. Een grote stalen bak (15 x 6 x 6 meter) bijvoorbeeld, waarmee ondergrondse situaties gesimuleerd kunnen worden, wordt al jaren ingezet. Bij de nieuw te bouwen testopstelling zal vooral duidelijk worden wat er gebeurd met het hemelwater nabij het straatoppervlak. Zo kan er onderzoek worden gedaan naar bijvoorbeeld de effectiviteit van waterdoorlatende producten en put-/kolkopeningen in het straatoppervlakte. Hierbij kan ook onderzocht worden of producten en toepassingen op een helling net zo effectief werken als op een (vrijwel) horizontaal straatoppervlak.

De nieuwe testhal zal in 2020 gebouwd moeten zijn. Vanwege de actualiteit omtrent extreme buien, zijn er onderzoeken gepland die direct starten wanneer alles functioneert. Omdat ‘extreme buien’ in alle landen voorkomen, zullen de onderzoeken een internationaal karakter krijgen. Een nieuwe data- en communicatiecentrum bij de testvoorziening gaat er voor zorgen dat deze samenwerking in goede banen wordt geleid.

IKT, www.ikt-nederland.nl