Start werkzaamheden Floriadeterrein Almere

Artikel delen

Amvest en Dura Vermeer zijn donderdagmiddag 14 februari symbolisch gestart met het bouwrijp maken van het toekomstige Floriadeterrein in Almere. Samen met de gemeente Almere en de Floriade Almere 2022 BV werd bij dat moment stilgestaan. Op het terrein vindt in 2022 de Floriade plaats.

Van links naar rechts, Heleen Aarts (algemeen directeur Amvest), Peter Verdaasdonk (directeur van de Floriade Almere 2022 BV), Loes Ypma (wethouder Floriade Gemeente Almere) en Marieke Mentink (directeur bij Dura Vermeer) timmeren als startsein voor het bouwrijp maken van het Floriadeterrein een hek om een schitterende Prunus avium, een zoete kersenboom. Met deze symbolische handeling laten ze zien dat er wordt gebouwd binnen bestaand groen.

Bij gebiedsontwikkelaar en investment manager Amvest is algemeen directeur Heleen Aarts vooral tevreden dat de werkzaamheden zo snel na de ondertekening van de ontwikkelingsovereenkomst zijn gestart. “Wij zijn blij dat we samen met Dura Vermeer en de gemeente aan de slag kunnen. Meer dan 40 jaar geleden kwamen de eerste Almeerders hier pionieren in de polder. Nu gaan we op deze plek de Groene Stad van de Toekomst verwezenlijken.”
”Klopt helemaal”, vult Marieke Mentink, directeur bij Dura Vermeer aan. “Het is geweldig dat Dura Vermeer nu opnieuw betrokken is bij de realisatie van een Floriade. Wat deze expo echter bijzonder maakt, is het feit dat er na de Floriade een unieke stadswijk ontstaat met een voor Nederland ongekend hoge woonkwaliteit.”

Planning

Het bijzondere is dat de bouw van de expo en stadswijk ineen vloeien. Voor de expo gaan Amvest en Dura Vermeer de verkeerswegen, bruggen, showcasewoningen, i-Streets en landenpaviljoens (zoals de ‘green embassies’) realiseren. Dura Vermeer is nu gestart met het bouwrijp maken van het terrein. Ondertussen is de ontwerpfase voor de eerste paviljoens ook gestart. Deze worden ontworpen door vijf Nederlandse architecten. In het voorjaar van 2020 start de bouw van de eerste landenpaviljoens. Het plan voorziet verder in ruimte voor commerciële functies, zoals horeca en een hotel. Na de expo krijgt het permanente vastgoed een nieuwe bestemming in de stadswijk. De landenpaviljoens worden bijvoorbeeld omgebouwd tot woningen. De tijdelijke paviljoens krijgen een circulair karakter, zijn herplaatsbaar of flexibel in gebruik.

Energieneutrale, groene stadswijk

Na afloop van de expo in 2022 wordt het Floriadeterrein getransformeerd tot een aantrekkelijke stadswijk die rijk is aan bomen, planten en bloemen. Een energieneutrale stadswijk waar rust, ruimte en groen voorrang krijgen. Zo wordt het Groene Stad Arboretum, de alfabetisch geordende plantenbibliotheek die de kavels omzoomt, ook na de Floriade in stand gehouden. De wijk is straks met een brug over het Weerwater goed bereikbaar en bestaat uit een mix van 600 huur- en koopwoningen en 60 waterwoningen. Het is nog niet bekend wanneer de verhuur en verkoop van de woningen start.