Pon herschrijft regels van minigraver-verkoop

Artikel delen

“Wij zijn de enige leverancier van minigravers die altijd binnen 24 uur een machine beschikbaar heeft. Bovendien zijn we transparant met onze verkoopprijzen, die staan namelijk gewoon online”, zo legt Tom de Lange, manager Compact van Pon Equipment in Vuren, de nieuwe verkoopstrategie rond de minigravers van Caterpillar aan ons uit.

Mede door de grootscheepse aanleg van glasvezel en uitbreiding van het elektriciteitsnet (denk aan laadpalen en dergelijke) staat de minigraver in ons land al geruime tijd sterk in de belangstelling.

Tekst: Pieter de Mos
Beeld: Pon Equipment

De nieuwe verkoopstrategie haakt duidelijk in op het tijdens Bauma 2019 door Caterpillar publiekelijk gelanceerde thema voor 2019: ‘Rewrite de rules’ ofwel: herschrijf de spelregels van de bouwplaats. Bij de compacte graafmachines komt die ‘herschrijving’ neer op klantgerichte technische ontwikkelingen, waardoor de vloot een flinke upgrade heeft gekregen. Bij Pon Equipment betekent de ‘herschrijving’ een nog grotere focus op de wensen en noden van de klanten.
Mede door de grootscheepse aanleg van glasvezel en uitbreiding van het elektriciteitsnet (denk aan laadpalen en dergelijke) staat de minigraver in ons land al geruime tijd sterk in de belangstelling. Begrijpelijk dus dat Pon Equipment twee jaar geleden besloot om een speciaal team te formeren op de vestiging in Vuren (centraal gelegen bij Gorinchem). Dit team onder leiding van Tom de Lange kreeg als belangrijkste opdracht: geef de verkoop en verhuur van de compacte graafmachines van Caterpillar een boost. Met de komst van de nieuwe generatie gaat dat zeker lukken, want de Next Gen zit vol innovaties. Bovendien zijn het voortaan weer echte Caterpillars, nu de samenwerking met Wacker Neuson is beëindigd. De nieuwe 301.8 is daarvan een treffend voorbeeld.
Overigens kunnen klanten in Vuren ook terecht voor gebruikte machines (Pon Used) van Caterpillar en Komtech, maar dat terzijde.

De nu al populaire CAT 301.8 was als eerste van de nieuwe generatie te koop in Vuren.

Negen nieuwelingen

Tijdens Bauma werden in de gewichtsklasse van 1 tot 2 ton vijf nieuwe hydraulische minigravers van de Next Generation gepresenteerd: de 301.5, 301.6, 301.7 CR, 301.8 en de 302 CR. De nu al populaire CAT 301.8 was als eerste van de nieuwe generatie te koop in Vuren. Inmiddels staan ook de nieuwe CAT 301.5, 301.6, 301.7 en 302 CR op de website.
Tijdens Bauma werden ook vier nieuwe compacte graafmachines voorgesteld in de gewichtsklasse van 7 tot 10 ton: de 307.5, 308 CR VAB, 309 CR en de 310. Tom de Lange: “Deze wat grotere compacte graafmachines zijn vanaf nu eveneens te koop in ons land. Het is een gewichtsklasse waarin we de afgelopen jaren minder sterk waren vertegenwoordigd, maar dat gaat snel veranderen. De eerste zes zijn al verkocht en deze machines zijn zodanig interessant, dat er snel meer zullen volgen. Uiteraard gaan we ze ook in de verhuur inzetten.”

Echt bijzonder voor CAT is het fenomeen Stick steer. Zelfs in de kleinste minigraver zit tegenwoordig joystickbesturing.

Innovatieve generatie

Caterpillar neemt de marktverschuiving richting compactere machines zeer serieus. Bij de herschrijving van de spelregels stonden zaken centraal, zoals meer power bij een lager brandstofverbruik en meer keuzemogelijkheden in modellen en uitvoeringen. Maar ook meer af-fabriek (zoals airco en lcd-display) en vernieuwingen zoals een voor (motor)onderhoud wegkantelbare cabine bij zowel de cabineversies als de canopy-versies.
Echt bijzonder voor CAT is het fenomeen Stick steer. Zelfs in de kleinste minigraver zit tegenwoordig joystickbesturing. Niet alleen willen de steeds jongere machinisten dat, ze leveren ook een beter zicht naar voren op doordat de zichtbelemmerde en ruimtevretende voetpedalen en stuurhendels niet meer nodig zijn. Geruststelling: wie dat wil kan ze in de overgangsfase laten zitten. In principe heeft Caterpillar met de Next Generation ronduit gekozen voor een elektrische besturing. Nemen we als voorbeeld die goed zichtbare gele knop op de linker joystick. Die zit daar om snel te kunnen overschakelen van graven naar rijden en terug. Erg handig. Nog interessanter en voor sommigen een stap te ver, is de knop waarmee de machinist een soort ‘cruise control’ kan activeren. Hierdoor kan de machine zichzelf automatisch voortbewegen. Dat kan handig zijn bij bepaalde klussen, maar biedt de machinist ook de gelegenheid om tijdens het rijden tussen werkplekken even iets te eten, drinken, enzovoort.

Het frame van de grotere compacten is sterker en iets zwaarder gemaakt (meer contragewicht). Tegelijkertijd zijn deuren en luiken juist lichter, eenvoudiger en gestandaardiseerder uitgevoerd.

Minder gevoelig voor schade

Bij alle grotere modellen heeft de klant keuze uit een veelheid aan basisconfiguraties. Tegelijkertijd is het ontwerp van de machine fors onderhanden genomen. Het frame is sterker en iets zwaarder gemaakt (meer contragewicht) en tegelijkertijd zijn deuren en luiken juist lichter, eenvoudiger en gestandaardiseerder uitgevoerd. Door deze simpele, maar goed zichtbare ingreep, moeten beschadigingen minder ingrijpend worden en de vervangtijd korter, mede omdat er minder voorraaddiversiteit nodig is.

www.poncompact.nl/minigravers