Boringen met nodulair gietijzer voor sleufloos leidingleggen

Artikel delen

Saint-Gobain PAM Nederland maakt deel uit van de multinational Saint-Gobain. Als onderdeel van de marktleider in bouwmaterialen hebben wij toegang tot een breed scala aan vernieuwende technieken. Zo is het horizontaal gestuurd boren met nodulair gietijzer het resultaat geweest van de zoektocht naar een efficiëntere manier van het sleufloos leiding leggen. Bijvoorbeeld van een drinkwatertransportleiding, afvalwaterpersleiding of een bluswaterleiding. De nodulair gietijzeren leidingen van Saint-Gobain PAM zijn geschikt voor alle soorten schoon en vies water.

Sinds 2002 worden ook in Nederland boringen met nodulair gietijzer van Saint-Gobain PAM toegepast in projecten. Wij hebben ervaring met boringen van DN150 tot en met DN1200.
Voor sleufloze technieken passen wij een speciaal type buis toe: de Universal Standard Ve ZMU. Deze worden verbonden door middel een automatische trekvaste verbinding. De dubbele kamer in de mof laat toe afzonderlijke ringen te gebruiken voor zowel de afdichting als het trekvast maken van de buizen. De constructie van deze verbindingen maakt aanzienlijke hoekverdraaiingen mogelijk zonder dat de buizen buigspanningen op hoeven te nemen. De borgring is speciaal ontworpen om de trekkracht tussen de buizen door te geven. Een rubber manchet en een blik manchet beschermen de verbinding bij het intrekken van de buizen.

De Universal Standard Ve verbindingen zijn eenvoudig te maken met eenvoudige hulpmiddelen. De buizen kunnen als gehele streng voor het intrekken uitgelegd en afgeperst worden. Veel voorkomend is ook het intrekken per drie stuks, drielingen. Of in geval van beperkte beschikbare ruimte kunnen de buizen één voor één gemonteerd en ingetrokken worden. Het gebrek aan werkruimte is in veel van onze projecten een beslissende factor geweest in HDD in nodulair gietijzer.

Aan weerszijden van de boring kunnen de Universal Standard Ve ZMU buizen verbonden worden met gewone nodulair gietijzeren buizen of kunnen overgangen gemaakt worden naar andere materialen.

Saint-Gobain PAM Nederland
www.pamline.nl