Boringen met nodulair gietijzer voor sleufloos leidingleggen

Artikel delen

Saint-Gobain PAM Nederland maakt deel uit van de multinational Saint-Gobain. Als onderdeel van de marktleider in bouwmaterialen hebben wij toegang tot een breed scala aan vernieuwende technieken. Zo is het horizontaal gestuurd boren met nodulair gietijzer het resultaat geweest van de zoektocht naar een efficiëntere manier van het sleufloos leiding leggen. Bijvoorbeeld van een drinkwatertransportleiding, afvalwaterpersleiding of een bluswaterleiding. De nodulair gietijzeren leidingen van Saint-Gobain PAM zijn geschikt voor alle soorten schoon en vies water.

Sinds 2002 worden ook in Nederland boringen met nodulair gietijzer van Saint-Gobain PAM toegepast in projecten.
Wij hebben ervaring met boringen van DN150 tot en met DN1200.
Voor sleufloze technieken passen wij een speciaal type buis toe: de Universal Standard Ve ZMU. Deze worden verbonden door middel een automatische trekvaste verbinding. De dubbele kamer in de mof laat toe afzonderlijke ringen te gebruiken voor zowel de afdichting als het trekvast maken van de buizen. De constructie van deze verbindingen maakt aanzienlijke hoekverdraaiingen mogelijk zonder dat de buizen buigspanningen op hoeven te nemen. De borgring is speciaal ontworpen om de trekkracht tussen de buizen door te geven.
Een rubber manchet en een blik manchet beschermen de verbinding bij het intrekken van de buizen.
In tegenstelling tot de concurrerende materialen zijn de Universal Standard Ve verbindingen eenvoudig te maken met eenvoudige hulpmiddelen. De buizen kunnen als gehele streng voor het intrekken uitgelegd en afgeperst worden. Veel voorkomend is ook het intrekken per drie stuks, drielingen. Of in geval van beperkte beschikbare ruimte kunnen de buizen één voor één gemonteerd en ingetrokken worden. Het gebrek aan werkruimte is in veel van onze projecten een beslissende factor geweest in HDD in nodulair gietijzer.
Aan weerszijden van de boring kunnen de Universal Standard Ve ZMU buizen verbonden worden met gewone nodulair gietijzeren buizen of kunnen overgangen gemaakt worden naar andere materialen.

Het afdichtingssysteem verenigt de voordelen van een flexibel systeem met dat van een gelast systeem. De toelaatbare dienstdrukken (PFA) voor de verbinding tonen aan dat het systeem een perfecte waterdichtheid garandeert. De door Saint-Gobain berekende toelaatbare trekkrachten zijn laag en hebben een hoge veiligheidsmarge. De testen die Saint-Gobain in het kader van horizontaal gestuurde boringen heeft gedaan, tonen aan dat verbindingen tussen nodulair gietijzeren buizen bij de meest ongunstige combinatie van minimale spie- en maximale mofafmetingen een veiligheidsmarge van 100% heeft. Wij adviseren om permanent de trekkrachten te registreren tijdens het boren.
De benodigde trekkrachten kunnen door ballasteren zover gereduceerd worden dat de genoemde toelaatbare trekkrachten volledig toereikend zijn en tot een succesvolle boring leiden. Alleen al in Nederland zijn er vijftig projecten met nodulair gietijzer succesvol gerealiseerd.
Een buis met een lengte van 6m en een hoekverdraaiing van 3°, geeft een axiale verplaatsing van meer dan 30 cm. Een hoekverdraaiing van 2° geeft een axiale verplaatsing van meer dan 20 cm. De felexibiliteit van onze verbindingen zijn bewezen doorslaggevend geweest voor de keuze te boren in nodulair gietijzer.
Saint-Gobain PAM Nederland geeft u graag advies om van een ontwerp naar een succesvolle uitvoering van een project te komen. Bij aanvang van het project kunnen onze technici op het werk leginstructies geven om ervoor te zorgen dat uw personeel volledig op de hoogte is van de juiste verbindingsmethoden.
Wij bieden een volledig pakket aan hulpstukken en montage-instrumenten. Onze jarenlange internationale leidingervaring in traditioneel leiding leggen en sleufloze technieken als horizontaal gestuurd boren zien wij als onze meerwaarde. In de Benelux werken wij dan ook altijd samen met strategische partners die eveneens hun expertise hebben op dit gebied.


Tijdens het No-Dig event op 9 en 10 oktober zullen onze accountmanagers aanwezig zijn om antwoord te geven op alle vragen omtrent horizontaal gestuurd boren in nodulair gietijzer. Hier is de gelegenheid om met elkaar van gedachte te wisselen en zo nodig een afspraak te maken om dieper op het onderwerp in te gaan. Met voorbeelden uit de praktijk in Nederland, België en de rest van Europa. Ook kunnen we u verbinden met een van onze partners, betrouwbare opdrachtgevers en collega’s.
Bent u niet in de gelegenheid om deel te nemen aan het No-Dig event? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen dan antwoord geven op alle vragen of een bezoek brengen op kantoor. Onze accountmanagers en technisch adviseur staan u graag te woord!

Saint-Gobain PAM Nederland
www.pamline.nl