Geluidsreducerend asfaltmengsel met 50% gerecycled asfalt

Artikel delen

KWS heeft in september voor het eerst het geluidsreducerende duurzame asfaltmengsel KonwéCity 5 Circulair toegepast als deklaag op een proefvak in Vianen. Dit is het eerste geluidsreducerende mengsel van KWS dat voor 50% uit gerecycled asfalt bestaat. Dat levert een CO₂-besparing van 33,5% op. Dit is een primeur voor de gemeente Vijfheerenlanden waar Vianen onderdeel van uitmaakt én voor KWS. Het hoofdkantoor van de wegenbouwer bevindt zich op hetzelfde bedrijventerrein.

Op de Hagenweg paste KWS (een Koninklijke VolkerWessels onderneming) voor het eerst het door hen zelf ontwikkelde asfaltmengsel toe. KonwéCity 5 Circulair is een variant op KonwéCity 5 dat al sinds 2013 wordt toegepast. Dit asfalt staat bekend om de bijzondere geluidsreducerende eigenschappen (tot 4,2 dB(A) bij 50 km/h) en de lagere rolweerstand, dat brandstofverbruik en daarmee CO₂-uitstoot van voertuigen vermindert. Beide eigenschappen dragen in dichtbevolkte gebieden bij aan de leefbaarheid van de omgeving.

De circulaire variant in Vianen heeft dezelfde eigenschappen als KonwéCity 5 en bestaat daarbij nu voor het eerst voor 50% uit gerecycled asfalt. Dit betekent een reductie van 50% in het gebruik van primaire grondstoffen. Vergeleken met de KonwéCity 5 levert de KonwéCity 5 Circulair daarbij ook 33,5% CO₂-besparing op (van de winning van de grondstoffen tot en met de productie in de asfaltcentrale). Door ‘horizontaal te recyclen’ wordt freesmateriaal van oude geluidsreducerende deklagen hergebruikt in de nieuwe deklaag. Het proefvak bestaat uit twee delen van in totaal ongeveer 500 meter.

Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat het gebruik van 50% gerecycled asfalt geen invloed heeft op de kwaliteit van het wegdek. Het nieuwe asfaltmengsel wordt op basis van dit onderzoek ook geschikt geacht voor locaties met zwaar verkeer, zoals het bedrijventerrein De Hagen. Met de eerste toepassing van KonwéCity 5 Circulair zetten de gemeente Vijfheerenlanden en KWS samen een stap in de verduurzaming van de GWW-sector in Nederland.