PlasticRoad-fietspad van gerecycled plastic in Zwolle

Artikel delen

De PlasticRoad, de weg op basis van gerecycled plastic, wordt werkelijkheid. De provincie Overijssel en gemeente Zwolle bemachtigen de eerste pilots. In september is het eerste fietspad van plastic in Zwolle een feit. Een paar maanden later volgt het tweede fietspad elders in de provincie.

Het concept PlasticRoad werd in 2015 gelanceerd door KWS (een Koninklijke VolkerWessels onderneming). In 2016 sloot KWS een partnerschap met Wavin en Total voor de verdere ontwikkeling van de PlasticRoad. De exacte locatie van de twee pilots wordt nog onderzocht. De fietspaden worden ongeveer 30 meter lang. De PlasticRoad is een weg gemaakt van prefab elementen, waarin een holle ruimte zit voor kabels en leidingen en waterafvoer. Hierdoor zijn graafschades te voorkomen. Ook zijn er tal van andere toepassingen denkbaar, zoals het eenvoudig installeren van sensoren, verkeerslussen, aansluitingen voor lichtmasten of het elektrisch opladen van voertuigen.

De verwachte levensduur van de PlasticRoad is twee tot drie keer langer dan die van een traditionele wegverharding. Dat komt doordat deze onderhoudsvrije weg ongevoelig is voor corrosie en weersinvloeden. Zo kan het met gemak temperaturen van -40°C tot +80°C aan en is het product veel beter bestand tegen chemische aantastingen. Verder wordt door de prefab opbouw de verwachte aanlegtijd van een nieuwe weg verkort met circa 70%.
Ten opzichte van een traditionele wegconstructie is deze weg ook vier keer lichter. Dat biedt voordelen bij transport en verwerking, maar ook bij minder draagkrachtige ondergronden. Reparatie van beschadigde of versleten wegdelen is door de modulaire opbouw ook eenvoudig: een kwestie van vervangen van elementen. Bijkomend voordeel is dat die elementen volledig zijn te recyclen tot grondstof voor nieuwe elementen! Tot slot is de PlasticRoad 100% recyclebaar en wordt zoveel mogelijk vervaardigd met gerecycled kunststof.

www.plasticroad.eu