Ook in Eerste Kamer meerderheid voor stikstofwet

Artikel delen

De stikstofwet van het kabinet is door het parlement. De Tweede Kamer nam de wet twee weken geleden aan, de Eerste Kamer deed dat dinsdagavond 17 december ook. De coalitie heeft weliswaar geen meerderheid in de senaat, maar de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kregen steun van voldoende senatoren van oppositiepartijen.

Het kabinet hoopt met de wet de woning-, wegen- en waterbouw vlot te trekken en de economie zo een impuls te geven. In de spoedwet staat onder meer dat er een stikstofbank komt waarin de uitstoot wordt bijgehouden. Verder wordt erin geregeld dat voor projecten die weinig stikstof uitstoten geen vergunning meer hoeft te worden aangevraagd. Ook staan er regels in voor stikstof-arm veevoer.

De instemming van de Eerste Kamer met de ‘spoedwet aanpak stikstof’ is slechts een eerste stap om de bouw weer op gang te krijgen. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie. Volgens de ondernemersorganisaties biedt de wet een basis om uiteindelijk uit de crisissfeer komen: “Maar met alleen een wet zijn we er bij lange na nog niet. Nu komt het aan op actie en uitvoering van zaken.”

De ondernemersverenigingen pleiten onder meer voor het zo snel mogelijk instellen van een landelijke drempelwaarde voor zowel stikstofoxide als ammoniak. Ook moet er een robuust natuurschadeherstelprogramma komen. Zonder natuurherstel loopt een drempelwaarde het risico onderuit te gaan bij de Raad van State, waarschuwen ze.