Techni-Mat: bouwbeursprimeur in België

Artikel delen

Bouw- en infravakbeurs Techni-Mat gaat gewoon door op 7 en 8 oktober, zo melden de organisatoren van twee bekende vakbeurzen: het Nederlandse Infratech en het Belgische Matexpo. Gezamenlijk presenteren zij in Kortijk Xpo (West-Vlaanderen) een nieuwe beursformule, waarvoor zich al zo’n 125 exposanten hebben aangemeld.

Het Covid-19 virus houdt Nederland en België in de greep. Grote bouw- en infragerelateerde evenementen worden één voor één afgelast. Werd in België buitenbeurs Demo Days (bouwmaterieel) een maand voor de start gecancelled, in ons land wordt bijvoorbeeld bouwbeurs Building Holland een hybride – deels digitale – gebeurtenis. De echte bezoekersvakbeurs schuift door naar volgend jaar.
Tussen al die afgelastingen is er echter één vakbeurs die recht overeind lijkt te blijven: Techni-Mat 2020 doet op 7 en 8 oktober in Kortrijk gewoon de deuren open voor vakbezoekers. En daarmee wordt de vakbeurs zelf de grote primeur.

Concrete behoefte bouwsector

Het Nederlandse Infratech en het Belgische Matexpo lanceerden eind 2018 het plan voor een gezamenlijke vakbeurs. Techni-Mat moet een nieuwe beurs zijn over technieken en materialen voor infra en ruwbouw en daarmee volgens de organisatoren inspelen op een concrete behoefte uit de bouwsector. De eerste editie stond gepland voor maart van dit jaar, maar werd door de eerste virusgolf de das omgedaan. Vanuit de verwachting, dat in het najaar het virus minder dominant zou zijn, werden nieuwe data geprikt: woensdag 7 en donderdag 8 oktober.

Veiligheid bezoekers voorop

“Na maanden van videoconferenties, chats, mails en andere technologische hulpmiddelen, is de drang naar persoonlijk contact tussen klanten en leveranciers groter dan ooit”, zo stellen de organisatoren vast. “Ook in de sector van ruwbouw en infrastructuur, waar aannemers, studiebureaus en overheden nog steeds op zoek zijn naar innovatieve ideeën, oplossingen en producten. Keer op keer blijkt dat persoonlijk contact, waarbij de klant kan zien waarover het gaat, het meest efficiënt is.”
Nu het dan echt bijna zover is, blijkt er min of meer een tweede besmettingsgolf aan te komen. Toch willen de organisatoren de nieuwe vakbeurs doorgang laten vinden. Uiteraard met alle daarvoor noodzakelijke veiligheids- en gezondheidsingrepen. In het bulletin op de website lezen we daarover: “Als organisatie stellen we alles in het werk om de veiligheid van exposanten en bezoekers te garanderen, zo is er de mondmaskerplicht, voorzien we handgels op elke stand, bieden we een aangepaste horeca aan, looplijnen voor bezoekers, et cetera.”

Wat houdt Techni-Mat in?

Techni-Mat is een nieuw concept voor alle spelers binnen infra en ruwbouw, zo lezen we. De beurs richt zich specifiek op aannemers uit de algemene bouw en wegenbouw, algemene en technische directie, inkopers, calculatoren, werf- en projectleiders, overheden en private opdrachtgevers. De standhouders zijn fabrikanten en exclusieve verdelers van bouwmaterialen voor infra en ruwbouw en daarnaast ook gespecialiseerde aannemers, studiebureaus en brancheorganisaties.
De vakbeurs is beide dagen geopend van 11.00-21.00 uur. Bezoeken is gratis mits vooraf online geregisteerd. Het beurscomplex van Kortrijk Xpo is te vinden aan de Doorniksesteenweg 216 in Kortrijk (België), via de E17 op ruim een uur rijden vanaf Antwerpen.