NoNOx stikstoffilter voor mobiel materieel

Artikel delen

VolkerWessels heeft een filtertechnologie ontwikkeld waarmee tijdens de realisatiefase van projecten tot 99% van de stikstofuitstoot kan worden gereduceerd. Deze techniek is nu ook beschikbaar voor mobiel materieel. Met behulp van twee nieuwe varianten van het zogenaamde NoNOx filter kunnen groot mobiel materieel, zoals boorstellingen en heimachines, en kleiner mobiel materieel, zoals graafmachines, asfaltspreiders en shovels, nagenoeg stikstofvrij op de bouwplaats worden ingezet.

De NoNOx 500 in gebruik op een heimachine. Foto: Linders Fotografie.

De NoNOx 500 is bedoeld voor motoren met een vermogen tot 500 kW en heeft een afmeting van 3,00 x 1,40 x 1,70 meter. Feitelijk is dit een compactere versie van de eerste NoNOx, maar met dezelfde capaciteit. Het stikstoffilter is dusdanig ontworpen dat deze eenvoudig toepasbaar is in de praktijk. Met behulp van een flexibele aansluiting kan deze direct worden aangesloten en gemonteerd op groot materieel, zoals boorstellingen en heimachines. De NoNOx 500 wordt al succesvol ingezet op enkele projecten van VolkerWessels in Nederland. Tevens is deze NoNOx technologie beschikbaar in de verhuurmarkt via de VolkerWessels Materieeldienst

De NoNOx 150 is bedoeld voor motoren met een vermogen tot 150 kW.

NoNOx 150

De NoNOx 150 is bedoeld voor motoren met een vermogen tot 150 kW en heeft de afmeting van een flinke koffer (90 x 60 x 50 cm). Deze kleinere variant is ontwikkeld voor mobiel materieel zoals graafmachines, asfaltspreiders en shovels. De NoNOx 150 wordt momenteel getest op een project van VolkerWessels in Amsterdam en is naar verwachting vanaf september volledig inzetbaar.
De twee nieuwe filterunits werken op basis van dezelfde technologie als de filterunit voor materieel (waaronder generatoren en bouwkranen), die door VolkerWessels in februari 2020 werd geïntroduceerd. Het NoNOx filter bestaat uit een aantal bewezen technologische componenten, die op een slimme manier aaneengeschakeld zijn. Het filter zet het aanwezige NOx in de uitlaatgassen om in niet schadelijke stoffen, waardoor stikstofuitstoot tijdens de bouwfase tot 99% kan worden gereduceerd.

Schematische weergave werking NoNOX type 150.