VHG Branche-opleiding: nieuwe locaties

Artikel delen

De VHG Branche-opleiding, de vakopleiding voor het hoveniersvak, heeft er twee nieuwe onderwijspartners bij. Vanaf dit schooljaar wordt de opleiding ook verzorgd door Aeres in Velp en Scalda in Goes. Daarmee komt het aantal locaties op tien. Met deze uitbreiding en het geheel vernieuwde lesprogramma met online leeromgeving is de VHG Branche-opleiding klaar om de toenemende instroom, ook vanuit andere branches, aan te kunnen.

Door de coronacrisis is de arbeidsmarkt in korte tijd flink veranderd. Door de oplopende werkloosheid in een aantal sectoren, zoals de horeca, moeten veel mensen op zoek naar ander werk, zo nodig in een ander beroep. Het beroep van hovenier behoort volgens onderzoek van het UWV tot een van de meest kansrijke beroepen. “Zij-instromers zijn van harte welkom in onze sector”, aldus Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Onderwijs bij VHG. “Samen met onze onderwijspartners kunnen wij deze mensen een gedegen vakopleiding bieden die de aansluit bij de vraag vanuit onze leden.”

Groeiende instroom

Door de sterke focus op vaktechniek en de mogelijkheid om de opleiding in de avonduren te volgen, wordt de VHG Branche-opleiding hoog gewaardeerd door zowel bedrijven als deelnemers. “We tellen nu meer dan 150 nieuwe deelnemers, de verwachting is dat we dit schooljaar meer dan 500 deelnemers zullen opleiden”, aldus Zijlmans.

Online leeromgeving

Vanaf dit schooljaar krijgen de deelnemers op alle licentiescholen de vernieuwde lesstof aangeboden die in samenwerking met het bedrijfsleven en de scholen is geactualiseerd. Er zijn landelijke examens en er is een elektronische leeromgeving met online lesmodules, instructiefilms en oefenvragen voor meer verdieping en voorbereiding op de praktijklessen.

Branche-erkend

De vakopleiding, die al ruim vijftien jaar bestaat, is speciaal is bestemd voor werkenden in de sector of mensen die er in de toekomst in willen werken. Deze praktijkgerichte opleiding, die een branche-erkend vakdiploma oplevert, kent drie niveaus: aankomend hovenier, hovenier en vakbekwaam hovenier.