Verticaal bos in Eindhoven

Artikel delen

In Eindhoven verrijst een bijzondere 77 meter hoge woontoren: de Trudo-Toren. Tegen de gevel komen 8.500 planten, 1.500 struiken en 135 bomen. Vergelijkbaar met Bosco Verticale in Milaan. Het planten van de enorme bomen is inmiddels in volle gang.

groen gebouw

Bosco Verticale in Milaan.

Vergelijk het maar met een verticaal bos. Maar daarvoor is wel een stevige constructie nodig. Dikke doorgestorte vloeren, speciale ondersteuningstafels en zware ophangconstructies bieden de mogelijkheid om bomen voor de gevels plaatsen. Het gebouw wordt de eerste ‘bostoren’ van Nederland.

Uitvoering

Eenmaal met de kraan naar boven gebracht, fixeren medewerkers van Du Pré Groenvoorzieningen uit Helmond de kluit en stam met drie spanbanden aan de betonnen bakken op de balkons. Om te zorgen dat de berken, hazelaars, lijsterbessen en andere bomen en planten niet van de gevel waaien bij een storm, zijn ze allemaal verankerd. De verankering is verzorgd door Greenmax. Tjerry van der Sangen, technisch adviseur bij Greenmax: “Een bijzonder project waarbij wij verantwoordelijk zijn voor de kluitverankering. Dat wil zeggen: de boom is verankerd vanuit de onderkant waardoor het systeem niet met het blote oog zichtbaar is. Een paar dikke banden houden de kluit op hun plek, en om te voorkomen dat de wortels beschadigd raken, hebben we een kokosbeschermlaag tussen de kluit en de banden geplaatst.”
De planten staan in lavakorrels. De benodigde 750 kuub lavakorrels bleek met de betonpomp verpompbaar en is zo tot de vijfde verdieping aangebracht. De vier verdiepingen daarboven moeten alsnog met de kraan.

Cursus abseilen

Bij Du Pré zijn hoveniers begonnen met cursussen abseilen; via de glazenwassersinstallatie van de toren zijn niet alle bomen te bereiken voor het snoeien. Aan de gevel zijn daarom ogen bevestigd om straks in een tuigje aan te gaan hangen bij het snoeien. Bij Bosco Verticale in Milaan gebeurt dat al.