Duizendknoop weerstaat heetwaterproef

Artikel delen

De proef in Gelderland om met heet water de Aziatische duizendknoop definitief te verwijderen was niet succesvol. Na 3 jaar, en vijf tot zeven behandelingen per jaar, is nergens de duizendknoop 100% weg. Probos kreeg in 2018 van de provincie Gelderland de opdracht om de proef te begeleiden en heeft in een evaluatierapport de resultaten beschreven.

duizendknoop

Op steeds meer plekken in Nederland komen Aziatische duizendknopen voor, zo ook in Gelderland. Deze plantensoort kwam van nature niet voor in Nederland, maar kwam hier door de mens. Aziatische duizendknopen zijn zeer moeilijk te bestrijden, omdat ze zo snel groeien en hun wortelstokken iedere keer weer uitlopen. Ze rukken steeds verder op in natuurterreinen, bermen, tuinen, plantsoenen en tussen verhardingen als asfalt en steen. Ze verdringen de oorspronkelijke planten. Dat is slecht voor de biodiversiteit van onze natuur en bermen: er groeien zo minder verschillende soorten planten, waardoor er ook minder soorten dieren kunnen leven.

Bestrijding met heet water

Een relatief nieuwe manier van bestrijden is de behandeling van duizendknoop met heet water. Door heet water te injecteren in de grond worden de wortels van de duizendknoop verzwakt. Er ontstaan onder meer brandwondjes op de wortels, waardoor de plant vatbaar wordt voor schimmels. De duizendknoop raakt verzwakt en de haarden worden kleiner.

Gelderse proef op wegbermen

In Gelderland is een aantal proeflocaties langs wegen met deze methode behandeld. Na 3 jaar, en vijf tot zeven behandelingen per jaar, is nergens de duizendknoop 100% weg. De provincie Gelderland zet de proef nog door op een paar locaties. Daar worden de stengels die nog opkomen uit de grond getrokken. Men hoopt dat daar over circa drie jaar alles weg is.

De conclusie is duidelijk: de duizendknoop kan met heet water niet volledig bestreden worden. Ook blijken de kosten van behandeling met heet water erg hoog te zijn.

Het rapport kunt u lezen op de website van Kennisnetwerk Invasieve Exoten.