Handelsverbod duizendknoop per januari 2022

Artikel delen

Vanaf 1 januari 2022 gaat het handelsverbod op Aziatische duizendknopen in. Deze planten zijn moeilijk te bestrijden en veroorzaken schade aan natuur, biodiversiteit en infrastructuur. Het handelsverbod is een preventieve maatregel om ecologische en economische schade te voorkomen.

De schadelijkheid van Aziatische duizendknopen is bekend bij kwekers, veilingen, tuincentra en bloemisten, desondanks vindt sporadisch toch nog handel plaats. Het verbod geldt voor de invasieve uitheemse soorten Japanse duizendknoop (Fallopia japonica inclusief dwergvariëteit compacta), de Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis) en de bastaardduizendknoop (Fallopia x bohemica). Het handelsverbod is op 28 juli 2021 gepubliceerd in het Staatsblad.

Vrijstellingen

Omdat de Aziatische duizendknopen al zeer wijd zijn verspreid in Nederland, én de ruime definities van ‘bezit’ en ‘verhandelen’, is het in het verbod een gedeeltelijke vrijstelling opgenomen. De planten kunnen onopgemerkt groeien in de publieke ruimte, bij andere terreineigenaren en in tuinen van particulieren. Volgens het ministerie is het ‘niet redelijk om terreineigenaren of particulieren in dat geval te bestraffen voor de aanwezigheid van Aziatische duizendknopen’. Daarbij wordt gesteld dat een verbod op het bezit, anders dan voor commerciële doeleinden, niet handhaafbaar is, omdat de planten al zo wijd verspreid zijn.
Ook wordt er vrijstelling verleend voor het verhandelen of het in bezit hebben van Aziatische duizendknopen, indien de activiteiten plaatsvinden in het kader van uitroeiing, bestrijding of beheersing van de planten.