Veilig en efficiënt werken in het donker

Artikel delen

Werken in het donker: zeker in deze tijd van het jaar ontkom je er niet aan. Net als bij projecten die bijvoorbeeld in één weekend moeten worden afgerond. Chauffeurs en machinisten van (bouw)voertuigen die zonder daglicht moeten werken, raken sneller vermoeid en zijn minder alert dan overdag.

werkverlichting

Gevolgen voor veiligheid en planning

Dit kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid op de bouwplaats of voor de projectplanning. Het risico op een aanrijding is namelijk groter dan overdag, omdat bestuurders van voertuigen vermoeid raken. Ook is de kans groter dat bouwmaterialen of kabels en leidingen beschadigd raken tijdens de werkzaamheden.
Dit brengt niet alleen hoge kosten met zich mee voor vervanging, het zorgt ook voor vertraging in de werkzaamheden waardoor de projectplanning mogelijk niet gehaald wordt. Het niet halen van de planning kan ook weer extra kosten met zich meebrengen, in de vorm van boetes van de opdrachtgever. Maar het grootste risico van werken in het donker is de verhoogde kans op letsel in geval van een aanrijding. Behalve dat hier mogelijk ook weer kosten bij komen kijken, wil je hier natuurlijk niet mee te maken krijgen.

Kies voor verlichting die overeenkomt met daglicht

Hoe kun je al deze risico’s dan verkleinen, als overdag werken geen optie is? Door te kiezen voor werkverlichting die qua lichtkleur overeenkomt met daglicht. Behalve lichtkleur zijn er nog meer eigenschappen die bepalen welke verlichting geschikt is om bij te werken in het donker. Wil je hier meer over weten? Je leest er alles over in de gratis whitepaper “Veilig en efficiënt werken in het donker”.

GrootJebbink
www.grootjebbink.nl