Tips voor onderhoud en verbetering van de grasmat

Artikel delen

De meeste grasmatten op sportvelden en in parken zijn dit jaar, ondanks de zachte temperaturen en de vele regenval, niet geheel ongeschonden uit de winter gekomen. Nu het voorjaar in zicht is starten de onderhoudswerkzaamheden weer. Het is goed om nauwkeurig naar uw grasmat te kijken om te zien waar het gras extra aandacht nodig heeft.

Plan werkzaamheden pas als het kan. Wanneer de grasmat extreem nat is wordt er namelijk meer kapot gereden dan hersteld. Pas als de grasmat goed bereden kan worden is het onderhoud van enig nut.

grasmatVerticuteer uw gazon of park. De dichte gazons hebben vaak een oppervlakkige laag vilt (afgestorven organisch materiaal). Hierdoor is de kans op schimmels groter. Een viltlaag laat ook minder goed water door én kan de grond zelfs waterafstotend maken bij een langere droge periode. Daarnaast laat het voedingsstoffen niet goed door, zodat deze niet goed worden opgenomen door de diepere graswortels. Dit geeft ongewenste grassen een betere kans. Kortom: nú verticuteren zorgt ervoor dat de viltlaag wordt doorgesneden en/of verwijderd.

Door de grasmat nog eens extra te beluchten kan straks, bij veel neerslag, het water wat makkelijker wegzakken naar de bodem. Hierdoor blijft het gazon of park minder lang nat. Een minder nat gazon betekent minder kans op ziektes en een betere doorworteling van de grasmat.

Het verticuteren zorgt ervoor dat het gazon vaak wat opener wordt. Met doorzaaien zorgt u dat dit snel weer dichtgroeit. Het grote voordeel van doorzaaien is dat er weer nieuwe betere rassen gebruikt kunnen worden en uw gazon dus elk jaar verbetert. Het nieuwe mengsel EUROGRASS® Sportivo is een allround mengsel met enkel rassen die het predicaat Oranjebandmengsel® hebben: dit zijn 100% Grasgidsrassen van de allerhoogste kwaliteit.

gras en bloemen

EUROGRASS® gazongrassen
www.dsv-zaden.nl