Topside Hollandse Kust (noord) succesvol op jacket geplaatst

Artikel delen

Met behulp van het installatieschip Orion is de bovenbouw (topside) voor het offshore transformatorstation Hollandse Kust (noord) succesvol op het onderstel (jacket) geplaatst. Deze nieuwe mijlpaal in de energietransitie vond begin oktober in nacht plaats op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. Vanaf volgend jaar brengt TenneT via dit ‘stopcontact op zee’ duurzame windenergie aan land.

nstallatieschip Orion met de topside

Installatieschip Orion met de topside ter hoogte van Egmond aan Zee. Foto: Flying Focus.

Na een korte tussenstop in de haven van IJmuiden kwam de topside vanuit het Belgische Hoboken (Antwerpen) maandag 3 oktober aan op de plaats van bestemming. “Het wachten was tot het installatieschip Orion beschikbaar was en de omstandigheden qua weer en getij ons een gunstig tijdvenster boden”, zo laat Guus Siteur, projectleider offshore platformen namens TenneT weten.

Sinds november vorig jaar staat het onderstel (jacket) al stevig op de zeebodem verankerd. Het plaatsen van de topside ging volgens Siteur relatief snel: “Een grote kraan op de Orion tilde de staalconstructie van 3.500 ton van het drijvende ponton. Zowel aan de jacket als aan de topside zijn zogenoemde cones bevestigd. Deze kun je vergelijken met ijshoorntjes die perfect in elkaar passen. Zo kun je de topside exact op de goede plek laten zakken.”

Aan elkaar lassen

Later is er een jack-up barge (hefschip) naast het stopcontact op zee gelegd. Siteur: “Als deze zijn poten heeft uitgeschoven en het schip als een plateau boven de golven hangt, wordt er een loopbrug tussen het schip en het platform gehangen. Op het schip verblijven de komende maanden zo’n vijftig mensen. Zij lassen de topside aan de jacket en zorgen voor de inbedrijfstelling van de installatie.”

In november gaat TenneT ook de glasvezelverbinding, die samen met de zeekabels is gelegd, testen. Vervolgens kan deze in gebruik genomen worden voor de besturing van het onbemande stopcontact op zee. Siteur: “Daarmee wordt straks alles vanuit ons bedrijfsvoeringcentrum in Arnhem bestuurd. Naast de transformatoren die het spanningsniveau van 66 kilovolt naar 220 kilovolt brengen voor een efficiënt transport, bevindt zich ook 130 kilometer kabel in de topside om alle systemen met elkaar te verbinden.”

Topside op het onderstel

Topside op het onderstel (jacket), 185 km voor de kust van Egmond aan zee. Foto: Flying Focus.

Zeekabels

De zeekabels voor ‘noord’ liggen al klaar in de zeebodem. Achter de duinen bij Heemskerk/Wijk aan Zee worden deze gekoppeld aan de kabels die de stroom straks invoeden op het hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk. In de komende weken worden ook de kabels voor (west Alpha) op veilige diepte in de zeebodem gelegd.

Elk stopcontact op zee van TenneT wordt ingezet als ‘Maritiem Informatievoorziening Service Punt’ voor Rijkswaterstaat. Dit meetstation bestaat onder andere uit radars, meteorologische systemen (voor wind, neerslag, wolken en temperatuur) en ecologische monitorsystemen voor bijvoorbeeld vogels en vleermuizen. Siteur: “Aan de poten van de jacket zijn biohutten bevestigd om broedplaatsen voor vissen te creëren. En op de stenen ondergrond worden structuren geplaatst waar het zeeleven zich veilig kan nestelen.”

Eén van drie

In totaal bouwt de combinatie EQUANS/Smulders drie topsides voor TenneT. Na ‘noord’ volgen nog ‘west Alpha’ in 2023 en ‘west Beta’ in 2025. Vanaf de gelijknamige windparken maakt de netbeheerder via deze stopcontacten (samen goed voor 2,1 gigawatt) in de komende jaren duurzaam opgewekte stroom beschikbaar voor huishoudens, bedrijven en de industrie.