InnovA58: voorbereiding nieuwe proeftuinen gestart

Artikel delen

InnovA58 is een living lab met vier proeftuinen aan de A58 bij Eindhoven, bij parkeerplaats Kloosters. Het betreft een testlocatie voor duurzame wegenbouw van Rijkswaterstaat. Hierbij werkt Rijkswaterstaat samen met marktpartijen, mede-overheden en kennisinstellingen, omgevingspartners en vele afdelingen binnen Rijkswaterstaat. De voorbereiding van twee nieuwe proeftuinen is gestart: een symbiotisch Innovatiepaviljoen en de Verzorgingsplaats 2.0.

Innovatiestrook langs de A58.

Innovatiestrook langs de A58. Foto: Rijkswaterstaat.

De eerste proeftuin is al in 2022 gestart. Het betreft ‘Innovatiestrook A58 Kloosters’. De Innovatiestrook heeft een lengte van 1.400 meter en wordt gebruikt voor talrijke proeven: van asfalt tot wegmeubilair. Het is de enige teststrook in Europa die toegankelijk is voor het reguliere verkeer.

Vanaf maart 2024 wordt naast de Innovatiestrook Kloosters gebouwd aan een symbiotisch paviljoen van zo’n 160 m2. In dit paviljoen werkt Rijkswaterstaat samen met regionale partners verder aan de innovaties die nodig zijn om de transities op het gebied van energie, klimaat en circulariteit gestalte te geven. Het paviljoen zelf zit vol duurzame innovatieve snufjes en gaat op termijn ook ecosysteemdiensten leveren aan de natuur.

Het paviljoen wordt gebouwd en gerund door een groep regionale ondernemers. Zij willen het gedachtengoed van symbiotisch bouwen verder uitwerken: samenwerken met én leren van de natuur. Bouwbedrijf Van Kasteren bouwt het paviljoen, waarbij zij zoveel mogelijk gebruik maakt van (gebruikte) materialen uit de lokale omgeving.

Verzorgingsplaats 2.0

Dit jaar breidt Rijkswaterstaat ook het aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens en personenauto’s uit op Verzorgingsplaats Kloosters. De ombouw die hiervoor nodig is, biedt de mogelijkheid om de verzorgingsplaats duurzaam aan te leggen.

In de opdracht zijn verschillende innovaties opgenomen op het gebied van circulariteit en klimaatadaptatie. De werkzaamheden starten rond de zomer van 2024 en de werkzaamheden worden uitgevoerd door Boskalis Nederland en Aannemingsbedrijf Van der Zanden Moergestel.

Schets van het te bouwen paviljoen.

Schets van het te bouwen paviljoen. Beeld: Rijkswaterstaat

Project InnovA58

InnovA58 omvat in totaal vier proeftuinen waar Rijkswaterstaat duurzame innovaties voor de bouw en infra en een duurzame leefomgeving test: Innovatiestrook Kloosters, het Innovatiepaviljoen, Verzorgingsplaats 2.0 en Waterberging. De ambitie van Rijkswaterstaat is groot: in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair werken voor een duurzame leefomgeving.

InnovA58 werkt ook nauw samen met een ander Rijkswaterstaat-project dat op een steenworp afstand ligt: de historische boerderij Zwanenburg waar biobased gewassen als proef worden geteeld en waarmee duurzame producten kunnen gemaakt voor de grond-, weg- en waterbouw-sector.

De andere deelprojecten van InnovA58, de wegverbredingen van de A58 tussen Eindhoven-Tilburg en Annabosch-Galder, lopen vertraging op vanwege de stikstofproblematiek. InnovA58 richt zich nu vooral op het testen en versnellen van duurzame innovaties. Geslaagde innovaties wil Rijkswaterstaat toepassen bij de wegverbredingen A58 en andere projecten.

Meer informatie: www.innova58.nl