Demontabele betonbouw voor toekomstig hergebruik
Bij het bouwen van transformatorstations wordt vaak het beton in het werk gestort. Hierbij wordt een constructie gerealiseerd die bestaat uit één gewapend betonnen geheel. Koninklijke Sjouke Dijkstra ontwikkelt betonconstructies waarin deels gebruik wordt gemaakt van demontabele prefab elementen, zodat constructies in de toekomst opnieuw te gebruiken zijn. Zo past het bedrijf voor het transformatorstation Avermieden een combinatie toe van in het werk gestort beton en prefab betonelementen.
De trafocel bestaat hierbij uit een gewapende betonconstructie met daarin een opstort waarop de transformator wordt geplaatst. De beide zijkanten bestaan uit demontabele betonnen scherfwanden, die bij een eventuele calamiteit met de transformator, de naastgelegen omgeving beschermen. Deze wanden worden op de opstort gemonteerd als een soort IKEA-constructie.
Er zitten belangrijke voordelen aan deze constructie. Zo zijn de wanden onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek van Mombarg Beton geproduceerd. Hierbij is de kwaliteit hoog en consistent. Ook hoeft er ter plaatse geen bekisting en vlechtwerk worden aangebracht. Omdat de wanden demontabel zijn, is het mogelijk ze in de toekomst te verwijderen en opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld bij een eventuele uitbreiding van het transformatorstation.
Deze manier van bouwen bespaart aanzienlijk op materiaal en op transport. Stijgermateriaal, bekisting, vlechtwerk en beton hoeven niet naar de bouwplaats te worden getransporteerd. Ook bespaart het in de kilometers die al het personeel maakt om de wanden ter plaatse te bouwen.
Waar mogelijk wordt deze manier van bouwen steeds vaker toegepast om bij te dragen aan duurzame civiele betonbouw.
Koninklijke Sjouke Dijkstra
www.sjoukedijkstra.nl/
Stand: 360