GPS registratie voor asfaltscheurreparaties

Artikel delen

Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen vanaf nu met één druk op de knop zien waar asfaltscheuren gerepareerd zijn. Noordzij uit Gorinchem heeft hiervoor een applicatie ontwikkeld. Met deze techniek is informatie over gerepareerde asfaltscheuren snel inzichtelijk, controleerbaar, gemakkelijk te delen en digitaal op te slaan. Vooral dit laatste biedt voordelen; men weet bij het volgende werk exact waar reparaties al uitgevoerd zijn en waar juist ook nog niet.

Er gaat voor gemeenten en provincies veel tijd zitten in het inventariseren van scheuren in asfalt. Vaak wordt ook een inschatting gemaakt van het aantal meters scheuren in het asfalt. Hierdoor kunnen de kosten oplopen. Dan kan het namelijk voorkomen dat de onderaannemer kilometers keurig asfalt langsloopt, zonder ook maar 1 meter reparatiewerk uit te voeren.

Om dit te voorkomen registreert deze applicatie de route tijdens het repareren van de asfaltscheuren. De applicatie verzamelt de gegevens nauwkeurig in een GoogleMaps-kaart. Wanneer inventarisatie van scheuren in het asfalt weer aan de orde is, zijn de gegevens van het laatste jaar digitaal in te zien. Zo zijn sneller en makkelijker prioriteiten te stellen aan de te onderhouden wegen.

In de praktijk werkt het systeem als volgt. Noordzij repareert de scheuren in asfalt. Tijdens het werk voert de ploeg de locaties en aantallen meters reparatiewerk in via een app. Deze gegevens worden naar een systeem verstuurd waar het geheel wordt samengevoegd. De aannemer, gemeente of andere opdrachtgever ontvangt vervolgens een code per email die uniek is voor ieder project. Zo is de informatie binnen hun organisatie snel en gemakkelijk in te zien, te delen en te bewaren. Hiermee kan een volgend project efficiënt gepland en uitgevoerd worden, wat tijd en kosten bespaart.

Noordzij uit Gorinchem is al ruim 30 jaar actief in de wegenbouw. Al vele duizenden kilometers aan asfaltscheuren zijn door Noordzij door het hele land gerepareerd. Door deze ervaring merkten zij dat er sneller en efficiënter gewerkt kon worden. Zo is de applicatie tot stand gekomen. Meer informatie over GPS registratie voor het repareren van scheuren in asfalt? Bekijk www.noordzij.eu of neem contact op met Noordzij.