Fietspad met een speciale topping

Artikel delen

Zowel de provincie Fryslân als Schagen Infra blijven innoveren op infragebied. Half april kreeg het fietspad tussen Leeuwarden en Tytsjerk, langs de N355, een bijzondere toplaag. Het fietspad was toe aan een opknapbeurt. Daarnaast was er de wens vanuit de provincie Fryslân om het fietspad te verbreden. In plaats van gewoon een nieuwe laag asfalt aan te brengen, daagde de provincie Fryslân de markt uit om met een duurzaam alternatief te komen.

Meerdere aannemers gaven gehoor aan de oproep van de provincie Fryslân en leverden een innovatief idee in. Het beste idee kwam van Schagen Infra met het product White Topping.

Het White Topping-principe betekent dat er een dunne laag beton over de bestaande verharding wordt aangebracht. Vernieuwend is dat er in het betonmengsel kunststof vezels zitten. Deze maken het beton extra sterk. Hierdoor is het aanbrengen van slechts een dunne laag voldoende. Dit bespaart grondstoffen en met deze oplossing is de CO2-belasting minder dan bij een traditionele oplossing. Een ander voordeel is dat er geen ingrijpende maatregelen nodig zijn aan debestaande verharding. De topping kan er zo overheen. Het toegepaste beton is ook in de toekomst 100% herbruikbaar.

Primeur

Het fietspad naar Tytsjerk heeft de Europese primeur. De werkzaamheden duren nog tot 7 mei 2018, daarna mogen fietsers over het White Topping-pad fietsen.

 

Innovatie-atelier

De provincie Fryslân deed de aanbesteding vanuit het innovatie-atelier. Dit is een initiatief van de provincies Fryslân, Groningen, Drenthe en Bouwend Nederland (regio Noord) en NL Ingenieurs. Het innovatie-atelier bestaat sinds 2016 met als doel om de samenwerking met de markt op te zoeken om zo samen te innoveren op infragebied.

Schagen Infra BV, www.schageninfra.nl