Súdwest-Fryslân kiest voor duurzame damwanden

Artikel delen

De openbare werken van de gemeente Súdwest-Fryslân hebben gekozen voor duurzame damwanden in het Diepe Dolte kanaal in Workum. De oude damwandbekleding is vervangen door Accoya® H2H®‐damwanden. Van Swaay Duurzaam Hout die de planken heeft ontwikkeld en geleverd heeft als eerste houtbedrijf in Nederland een Cradle to Cradle Silver certificering behaald door de combinatie van duurzaam hardhout en zachthout.

Het project in Workum betreft de plaatsing van circa 125 meter damwand langs één oever van het kanaal. Prestaties en duurzaamheid waren de belangrijkste vereisten bij het selecteren van het materiaal voor de grondkering. Met een garantie van 25 jaar in grond-/zoetwatertoepassingen bieden Accoya® H2H®-planken een innovatieve oplossing die voldoet aan de vereisten binnen het project. In totaal is er 125 strekkende meter damwand geïnstalleerd.

De Accoya® H2H®-planken combineren twee soorten hout en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door middel van een extreem sterke constructieve vingerlas. Hierdoor is deze geschikt voor de GWW-sector. De nieuwe damwandplanken zijn geplaatst door De Boer en De Groot civiele werken. Ze zijn ongeveer vijf meter lang, zes centimeter dik en 20 centimeter breed. Het onderste deel van de plank is gemaakt van onbehandeld gebruiksvriendelijk naaldhout en het bovenste deel van de plank op de kritische lucht-/watergrens is vervaardigd van Accoya® hout met Duurzaamheidsklasse 1. Door ervoor te zorgen dat het naaldhoutgedeelte en de vingerlas van het H2H®-product zich te allen tijde onder de waterlijn bevindt (15 cm), vindt er geen rottingsproces plaats. Anton Terpstra, objectbeheerder Blauw Innovatie (Water-projecten) van de gemeente Súdwest-Fryslân, over de keuze: “Onze gemeente wil innovatief en duurzaam zijn. Accoya® hout geeft 25 jaar garantie op toepassingen in waterbouwkundige werken en het is zeer duurzaam. Hierdoor besloot de gemeente om te zien hoe het hout zich nu bewijst in deze eerste oever-damwand constructie.”

Accsys Group, www.accoya.com