Geen stalen maar betonnen damwanden: “Ik wist dat het voordeliger moest kunnen”

Artikel delen

Voor de nieuwbouw van het buitenterrein van Bakker Transport & Warehousing in Heerenveen werd een deel van de watergang op het perceel gedempt. Het gebruik van stalen damwanden lag daarbij voor de hand, maar aannemer Hotze-Jan Lolkema verraste met een andere optie: betonnen damwanden.

“De gemeente en het waterschap adviseerden om stalen damwanden in te zetten, maar die zijn erg duur. Ik wist dat het voordeliger moest kunnen met betonnen varianten”, licht Lolkema zijn opvallende keuze toe. “Ik doe al jaren zaken met Zwaagstra Beton en ben zo met hen in gesprek gekomen. Zij durfden de uitdaging wel aan. Samen hebben we het geprobeerd en het resultaat is perfect. Het is een voordelige oplossing en het werkt net zo goed als stalen damwanden.”

Tweehonderd meter aan wanden

Op advies van Zwaagstra koos Lolkema voor wanden met een hoogte van 2,64 meter. “De wanden hebben we op een werkvloer van gewapend beton van vijftien centimeter dik gezet. Aan een zijde van de sloot moest bijna tweehonderd meter aan wanden komen. Een fors stuk dus. Daarom wilden we zo groot mogelijke wanden.” Het werden uiteindelijk elementen met een lengte van elk vier meter. “Dat zijn enorm zware elementen. Met een grote kraan, die vanuit de sloot werkte, werden ze keurig op hun plaats gezet.”

Zwaagstra Beton
www.zwaagstrabeton.nl