Vrachtautobeurs IAA in teken van stekker

Artikel delen

In de wereld van bestelauto’s en stadsdistributie staat het nieuws dit jaar vooral in het teken van de stekker. Op de eind september in Hannover te houden grote vrachtauto vakbeurs IAA wordt dat goed zichtbaar. Grote merken zoals Mercedes, Iveco, MAN en Renault tonen daar hun elektrisch aangedreven voertuigen. Wij kijken in dit artikel vooral naar de nieuwste elektrische bestelauto’s. Sommigen daarvan rijden nu al rond, anderen zijn binnenkort te koop. Zeker is dat het druk gaat worden op de stands van deze merken.

De elektrische bestelauto range van Mercedes: de eVito, eSprinter en de Sprinter F-Cell.
eDrive@VANs next level, Hamburg 2018

Direct na de IAA start Mercedes met de levering van de volledig elektrisch aangedreven eVito bestelauto en (begin) volgend jaar komt daar de eSprinter bij. Er wordt veel verwacht van de volledig elektrisch aangedreven versie van deze grootste bestelauto in de Mercedes-stal, met name voor stadsdistributie en koeriersdiensten. Maar ook in de technische beroepen, van installateur tot stukadoor en van onderhoudsdienst tot nutsbedrijf groeit de belangstelling voor een volledig elektrisch aangedreven bus met voldoende reikwijdte en inhoud. De elektrische Sprinter wordt vooralsnog standaard geleverd met verhoogd dak en de daarbij horende laadruimte van 10,5 kub, hetzelfde als bij de brandstofversie. Er komen twee accuversies: 41 en 55 Kwh, met respectievelijk 115 kilometer en 150 kilometer aan maximale reikwijdte.
De al dit jaar op de markt komende lichtere, want kleinere eVito krijgt eveneens een 41 Kwh accu, maar die biedt een maximaal bereik van 150 km. Er komen in eerste instantie een korte en een lange versie van en keuze uit een topsnelheid van 80 of 120 km per uur. Dat laatste gaat uiteraard ten koste van het bereik…..

Op de IAA-stand van Iveco is dit jaar geen dieselmotor te bekennen, wel het gamma Daily-Blue-Power (gas en elektrisch).

Iveco: no diesel

Op de grote IAA-stand van Iveco is dit jaar geen dieselmotor te bekennen. Samen met Shell worden aan de hand van 18 voertuigen duurzame oplossingen getoond voor mobiliteit van stadstransport tot langeafstandsvervoer. Centraal staan door elektriciteit of gas (CNG en LNG) aangedreven voertuigen zoals een Daily Hi-Matic Natural Power met automatische achtversnellingbak, uniek in dit segment, en een DailyElectric Minibus. Verder staat er uiteraard een Stralis X-Way cementmixer uit de Natural Power serie, maar ook Eurocargo’s en een Stralis bakwagen in CNG-uitvoeringen.

Ook de op gas rijdende Iveco Stralis X-way Natural Power is te zien in Hannover.

Elektrische MAN

In stedelijke gebieden rijdt volgens MAN zo’n driekwart van alle bestelwagens minder dan 100 kilometer per dag en ook nog eens met lage snelheid. Aangezien de nieuwe elektrische aangedreven MAN eTGE een actieradius heeft tussen 125 en 160 kilometer, zou deze 3,5 tot 4,25 tons bestelbus theoretisch dus het grootste deel van al het stadstransport voor zijn rekening kunnen nemen. Goed nieuws voor elektrofans, die hem met het gewone B-rijbewijs mogen besturen. De MAN eTGE is na de IAA daadwerkelijk verkrijgbaar. Insiders weten dat hij de tweelingbroer is van de volledig elektrische VW Crafter, die eveneens nog dit jaar te koop zal zijn. Uiteraard komen de specificaties overeen, zoals het laadvermogen van 1750 kg.
Het opladen van de onder de laadvloer opgeborgen accu’s duurt normaliter 9 uur. Bij een 40 kW-laadstation zijn ze accu’s volgens MAN zo nodig in 45 minuten tot 80 procent van hun capaciteit te snelladen.

De volledig elektrische MAN eTGE is na de IAA te koop, ook voor bezitters van het gewone B-rijbewijs.

Renault Z.E.

Op de stand van Renault is het ook grotendeels elektrisch wat de klok slaat. We krijgen het gehele gamma tweede generatie Z.E.-modellen voor stadsgebruik te zien, plus voor de liefhebber de allernieuwste uitvoering van de T High Renault Sport Racing. Maar we komen eigenlijk voor de 3,1 tons Renault Master Z.E. met z’n 57 kW elektromotor en een bereik van circa 120 km; de Renault Trucks D Z.E. met 185 kW elektromotor, maximaal 300 km actieradius en 16,7 ton totaalgewicht; alsmede de grotere Wide Z.E. met zijn 27 ton, actieradius tot 200 km en de daarvoor benodigde twee elektromotoren van 370 kW (continu vermogen 260 kW).

De volledig elektrische MAN eTGE is na de IAA te koop, ook voor bezitters van het gewone B-rijbewijs.


Bezoekgegevens

De alweer 67ste IAA Nutzfahrzeuge wordt in Hannover gehouden van donderdag 20 tot en met donderdag 27 september, dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur. Locatie is de Deutsche Messe aan de Hermesallee, 30421 Hannover. Het thema is dit jaar: driving tomorrow. Toegangskaarten zijn te koop via de website (www.iaa.de/besucher/tickets/). Op dezelfde plek zijn door bedrijven verstrekte gastenkaarten vooraf te registreren.