Eerste één tons elektrische minigraafmachine

Artikel delen

Op de Bauma 2019 lanceert Bobcat de nieuwe E10e elektrische minigraafmachine met Lithium-Ion accu. Dit is de eerste commercieel verkrijgbare, volledig elektrische zero tail swing (ZTS) minigraafmachine in de klasse van één ton. De nieuwe E10e heeft geen uitstoot en is zeer stil. Met een breedte van slechts 72 cm kan de machine gemakkelijk door standaardformaat deuren en in en uit liften. Hierdoor is hij ideaal voor binnentoepassingen, zoals sloop- en kelderbouw en voor gebruik op moeilijk bereikbare plekken.

Op basis van klantonderzoeken heeft Bobcat de accu geoptimaliseerd om voldoende capaciteit te bieden voor de typische werkpatronen. Met behulp van een externe snellader kan de E10e bij gebruik met normale werkpauzes gedurende een volledige werkdag (8 uur) functioneren en binnen 2,4 uur volledig worden opgeladen. De nieuwe E10e is ook gemakkelijk te onderhouden en veilig te bedienen. Door het gebruik van alleen laagspanning is er geen speciale vergunning nodig om aan deze machine te werken.

De E10e is in samenwerking met leveranciers van elektrische voertuigen ontwikkeld in het Bobcat Innovation Center in Dobris in Tsjechië. De machine is gebaseerd op het ontwerp van de zeer succesvolle dieselaangedreven E10 1-tons minigraafmachine, waarvan er in slechts tien jaar tijd meer dan 10.000 zijn verkocht. De E10e heeft een zeer laag geluidsniveau met een LpA van slechts 64 dBA tegenover 80 dBA voor de standaard E10. Bovendien zijn alle systemen en componenten geoptimaliseerd voor gebruik onder zware omstandigheden. Het gepatenteerde elektrohydraulische aandrijfsysteem maakt volledig gebruik van de mogelijkheden van de elektromotor. Alle elektrische aandrijfcomponenten zijn volledig afgedicht, waardoor ze voldoen aan de IP67-classificatie, en ze voldoen eveneens aan de eisen voor robuustheid van bouwmachines.

Bobcat, www.bobcat.com