KWS deelnemer CO₂-compensatieprogramma Shell

Artikel delen

KWS en Shell gaan de CO2-eq emissies die vrijkomen bij de productie van bitumen compenseren door onder andere bossen in Peru te beschermen. De marktleider in de wegenbouw in Nederland neemt als eerste bitumenafnemer van Shell deel aan het CO2-compensatieprogramma.

Audny van Helden (General Manager Shell Bitumen Europa & Africa) en Jan de Boer (directeur KWS) voor de asfaltcentrale in Amsterdam.

Shell is de belangrijkste bitumen leverancier van KWS, een Koninklijke VolkerWessels onderneming. Bitumen is op dit moment een essentieel onderdeel van asfalt. De prestaties en levensduur van onze wegen worden voor een belangrijk deel door dit bindmiddel bepaald. In de keten van oliewinning tot en met raffinage – met bitumen als één van de eindproducten – komen CO2 en equivalente emissies vrij. Deze emissies worden nu gecompenseerd, een volgende duurzame stap in de Nederlandse wegenbouw.

De wegenbouwer zet serieus in op CO2-reductie door onderzoek, innovatie, product- en procesverbetering. Voorbeelden daarvan zijn het 100% gerecyclede asfalt dat in 2017 voor het eerst werd toegepast, lage-temperatuur asfalt, maar ook zonnepanelen en energiebesparende overkappingen voor asfaltgranulaat bij de asfaltcentrales. Ook het gebruik van niet-fossiele en hybride bindmiddelen zijn CO2-reducerende maatregelen die KWS inzet. Het nadeel van deze alternatieven is dat ze nog niet op grote schaal inzetbaar zijn. Daar waar mogelijk wil KWS de uitstoot van CO2 voorkomen, maar voorlopig is dit nog niet op grote schaal mogelijk voor het bindmiddel bitumen. Daarom kiest KWS nu voor deelname aan het CO2-compensatieprogramma van Shell.

CO2-compensatieprojecten

KWS-directievoorzitter Jan de Boer: “Onze weg van de toekomst is 100% circulaire infrastructuur en volledig CO2-neutraal in 2040. Omdat er op dit moment geen duurzamer alternatief beschikbaar is voor bitumen, is het CO2-compensatieprogramma van Shell een goede aanvulling op ons streven om CO2-neutraal te zijn.”

Eén van de CO2-compensatieprojecten is Azul in Peru. Dit project is door Wildlife Works ontwikkeld en beschermt 1,5 miljoen hectare bosgebied, waarin 440 lokale gemeenschappen wonen. In het project worden daarnaast 28 bedreigde diersoorten beschermd en 45 lokale waterwerken onderhouden.

Bij CO2-compensatieprogramma’s wordt bij bosprojecten gemeten hoeveel CO2 is opgenomen. Voor elke ton CO2 krijgt het project vervolgens een certificaat met een uniek serienummer. Dit serienummer voorkomt dat een certificaat meerdere keren kan worden gebruikt, omdat het wordt toegekend aan de partij die CO2-uitstoot compenseert.