Herschrijf de Regels

Artikel delen

Caterpillar stond samen met Zeppelin Baumaschinen op Bauma 2019. Er waren niet alleen veel primeurs, ook het thema van de stand in Hal B6 was boeiend: ‘Rewrite the Rules’ (Herschrijf de Regels). Dat maakte nieuwsgierig.

Presentatie aan de vakpers van nieuwe minigravers in het Demonstration & Learning Center van Caterpillar nabij Malaga (Spanje).

Tekst: Pieter de Mos
Beeld: Caterpillar en Pieter de Mos

Tijdens een kort maar krachtig bezoek aan het Demonstration & Learning Center van Caterpillar nabij Malaga (Spanje) kreeg de vakpers een uitgebreide toelichting op het thema. Verkoopdirecteur Herwig Peschl vertelde ons, dat het bij ‘herschrijven van de spelregels voor de bouwplaats’ gaat over de drieslag Kiezen, Verbinden, Uitvoeren.
Bij Kiezen gaat het om het juiste materieel met bijbehorende uitrustingstukken. Bij Verbinden om de communicatie tussen machine, machinist (app op mobieltje!), kantoor en onderhoudsdienst/dealer. Het Uitvoeren spreekt voor zich, maar essentieel zijn goed getrainde machinisten die regelmatig bijleren. Primeurtje is de aankondiging van een nieuwe ‘operator challenge’, met landelijke voorwedstrijden en een finale in Malaga.

Tijdens Bauma 2019 toonde Caterpillar negen nieuwe minigravers tussen 1 en 10 ton.

Drie soorten Cat’s

In Malaga kreeg de vakpers tevens een voorbeschouwing op de Bauma-presentatie van Caterpillar. Dat heeft straks maar liefs 64 machines op de stand staan, waarvan er 20 nieuw of flink vernieuwd zijn, mede door de overstap naar Stage V. Het wordt het grootste aantal nieuwe producten dat Caterpillar ooit presenteerde op een Bauma. Deze wereldwijd grootste materieelvakbeurs werdt van 8-14 april gehouden in München.
Ander primeur is, dat er voortaan niet één maar drie soorten Cat’s zijn. Bij de graafmachines worden die aangeduid als Premium (XE), Performance en Standard (GC). Waarbij die laatste categorie de goedkoopste en minst uitgebreide versie is, ideaal voor de verhuurmarkt en voor bedrijven die zo nu en dan een eigen graafmachine nodig hebben. De CG-serie biedt een selectie uit het brede CAT-programma. Voor Europa komt dit jaar alleen graafmachine 330 GC beschikbaar, nadat in 2017 al de 320 GC werd gepresenteerd.

Voor eenvoudiger onderhoud zijn de overkappingen en cabines van de nieuwe mini’s naar achteren te kantelen.

Nieuwe serie mini’s

Speciale aandacht krijgen de minigravers. In de gewichtsklasse van 1 tot 2 ton gaat het om een vijftal nieuwelingen uit de zogenoemde BCP-serie (BCP staat voor Building Construction Products, oftewel bouwmaterieel). Het gaat om de 301.5, 301.6, 301.7 CR, 301.8 en 302 CR. Ze krijgen voor het eerst standaard een goed uitgevoerde joystickbesturing met zaken als Stick steer (sturen via de joystick) en cruisecontrol (rijden met losse handen). Hierdoor zijn voetpedalen en stuurhendels niet meer nodig en verbetert het uitzicht naar voren. Voor wie dat een eng idee vindt: in de overgangsfase kunnen pedalen en hendels desgewenst nog gewoon als extraatje in gebruik blijven.
Bijzonder is verder, dat voor gemakkelijker onderhoud de canopy-overkapping/cabine naar achteren toe is weg te kantelen. Verder krijgen de minigravers opties zoals airconditioning en uitschuifbare onderwagens.
In de categorie 7 tot 10 ton komen er drie nieuwe modellen bij: 308 CR VAB, 309 CR en 310. Ze bieden een veelheid aan basisconfiguraties en kregen een nieuwe motorkap met extra stevige (ballast)stijlen en juist lichte, eenvoudige en snel te vervangen deuren. De gebruiker is hierdoor minder tijd en geld kwijt aan schades.

Om tijd en geld te besparen is de motorkap van de 7-10 tonners gerestyled: zware (ballast)stijlen afgewisseld met lichte, snel en goedkoop te vervangen deurtjes.

Joystick-besturing (Stick steer) gaat het gebruik van voetpedalen en hendels overnemen. Wen er maar aan…

Weinig elektrisch

Tijdens Bauma zagen we bij Caterpillar nog altijd geen elektrisch aangedreven minigraver. Reden: “de wereldwijde markt vraagt er nog niet om”. Wel wordt als conceptmachine de emissieloze 906 getoond, een compacte wiellader met elektrische aandrijflijn en lithium-ion accu’s aan boord. Verder kreeg bulldozer D6 XE een elektrische transmissie en is de 988K XE Cat’s eerste wiellader met een diesel-/elektrische aandrijving. Maar dat is het dan wel.

www.cat.com/nl_NL.html

 


Eigen merk voor budget-onderdelen

Yellowmark is een nieuw merk onder de vleugels van Caterpillar. Het biedt alle gebruikers de kans om goedkopere, maar wel originele CAT-onderdelen in hun machines te stoppen. Yellowmark omvat al zo’n 6.000 onderdelen en Cat gaat daar ver in, want het betreft ook zaken als hydrauliekpompen en motorpakkingensets, transmissieschijven en lagers, olie- en waterpompen, radiateuronderdelen, enzovoort. En het mooiste is: al deze onderdelen worden gewoon via de lokale Cat-dealers geleverd en zonodig verwerkt.
Caterpillar benadrukt dat alle onderdelen van het budgetmerk zijn ontworpen door de eigen technici. Die maken daarbij uiteraard gebruik van hun jarenlange inzicht in de reparatie- en onderhoudsbehoeften van Cat-materieel, waardoor afnemers ervan uit mogen gaan dat de Yellowmark onderdelen altijd passen.

Meer info op www.yellowmark.com/nl_NL.html.