Anders maaien, voor meer insecten

Artikel delen

De provincie Zuid-Holland is gestart met het project ‘De berm komt tot bloei’. De provinciale bermen worden ecologisch beheerd om de biodiversiteit te vergroten. Dit is nodig omdat het slecht gaat met de insecten in Nederland. Het aantal insecten is in de afgelopen 30 jaar met maar liefst 75% afgenomen door onder andere verstedelijking. De insecten hebben we hard nodig, bijvoorbeeld voor het bestuiven van de gewassen.

In 2017 is het project ‘De berm komt tot bloei’ gestart met een aantal proefbermen en in 2018 zijn de eerste tien wegen ecologisch beheerd. Vanaf dit jaar worden alle provinciale wegbermen volgens een nieuwe ecologische methode gemaaid. Met als doel een bloemrijke en gezonde berm creëren als leefgebied voor insecten.

Ecologisch bermbeheer

De provincie maait de bermen langs de provinciale wegen op een andere manier dan voorgaande jaren: er wordt minder gemaaid, maaiafval wordt meegenomen en na groot onderhoud worden er gebiedseigen zaadmengsels ingezaaid. Het maaiafval wordt afgevoerd, zodat de grond voedselarmer wordt. Een voedselarmere, verschraalde bodem zorgt namelijk voor meer verschillende bloemen- en plantensoorten.

Wat zijn de gevolgen?

Op korte termijn zijn de gevolgen van het nieuwe bermbeheer zichtbaar doordat de bermbegroeiing hoger komt te staan en er wat ruiger uit komt te zien. Uiteraard is daarbij de verkeersveiligheid van groot belang. De stroken direct langs wegen, kruisingen en zichthoeken worden vaker gemaaid. Een ander gevolg kan zijn dat er in de hogere bermbegroeiing plantensoorten opkomen die we liever niet in de berm zien staan. Het gaat dan om planten die woekeren, overlast veroorzaken op agrarische grond of giftig zijn voor dieren. De provincie Zuid-Holland ziet Akker(melk)distels, Reuzenberenklauw, Jacobkruiskruid, Groot hoefblad en Japanse Duizendknoop als ongewenste plantensoorten.
Bij overlast bestrijdt de provincie deze ongewenste plantensoorten. Graag hoort men of er overlast is en/of er meerdere ongewenste plantensoorten bij elkaar staan. Maak een melding op www.zuid-holland.nl/bermkomttotbloei. De locatie wordt bezocht en de planten verwijderd als dat nodig is. Op lange termijn zorgt dit voor een bloemrijke en gezonde berm als leefgebied voor insecten.

Bijenhotels

Ook plaatst de provincie Zuid-Holland 35 bijenhotels op plekken langs de provinciale wegen en fietspaden. Hierin kunnen bijen en andere insecten onderdak vinden.

Samenwerken

De bermen van de provinciale wegen grenzen vaak aan de grond waar landbouw, tuinbouw of veeteelt plaatsvindt. Daarom werkt de provincie graag samen, want de gewenste biodiversiteit vergroten kan men niet alleen! Kijk voor meer informatie over dit project en contactmogelijkheden op www.zuid-holland.nl/bermkomttotbloei.