Sturen op beheerskosten

Artikel delen

“Een goed beplantingsplan is meer dan alleen mooi”, zegt Bert Griffioen, van Griffioen Wassenaar BV. Deze toonaangevende kweker van vasteplanten in Nederland staat op Vakbeurs Openbare Ruimte 2019 (standnr. 3.5.05). Daarbij is er volop aandacht voor het GreentoColour®-vasteplantenconcept van Griffioen Wassenaar. Dat biedt een maatwerk oplossing van ontwerp en sortiment, grondbewerking, pot 11 kwaliteit planten en een maai- en bemestingsplan. Met als resultaat binnen één groeiseizoen een duurzame beplanting met een attractieve uitstraling en lage beheerskosten.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: GreentoColour®.

Bert Griffioen (links) en Stefan Verbunt (rechts): “Wij kunnen groenbeheerders van a tot z ontzorgen.”

We spreken Bert Griffioen in Boskoop. Van hieruit worden onder de naam ‘Hello Garden’ vasteplanten geleverd aan tuincentra in Europa. Bij de tweede vestiging in Wassenaar ligt de nadruk op GreentoColour®. Op moment van ons bezoek is Bert nog eigenaar/directeur van de kwekerij. De derde generatie; want op 23 februari 1923 startte de 22-jarige Bert Griffioen, de grootvader van de huidige ondernemer, in Voorschoten een vasteplantenkwekerij. Een week na ons gesprek draagt hij echter het stokje over aan Stefan Verbunt, die ook aan tafel zit. “Maar ik blijf wel als adviseur aan het bedrijf verbonden”, zegt Bert.

Maaien, mulchen en mesten in maart.

Van ontwerp tot onderhoud

Beheerders van openbaar groen en groenaannemers kunnen uiteraard bij Griffioen Wassenaar terecht voor de levering van een breed scala aan vasteplanten. “Maar wij adviseren altijd om ons vroegtijdig in te schakelen, omdat je daardoor op de lange termijn de meeste kosten bespaart en de hoogste groenkwaliteit in de openbare ruimte bereikt”, zegt Stefan Verbunt. “Vaak genoeg zie ik plantvakken die niet snel genoeg dichtgroeien, waardoor onkruid de kans krijgt zich te verspreiden. Of ik zie planten die de hitte en droogte niet overleefd hebben. Groenbeheerders en aannemers kiezen te vaak voor mooie bloemen, in plaats van vasteplanten die geschikt zijn voor de locatie en klimaatbestendig en onderhoudsarm zijn.”
Om de kwaliteit van beplantingsvakken te verhogen en de onderhoudskosten te verlagen, biedt Griffioen Wassenaar het GreentoColour®-vasteplanten concept aan. “Dat betekent dat wij ontwerp – we hebben twee ontwerpers in dienst -, levering vasteplanten, grondwerk, beplanting en onderhoud voor de groenbeheerder verzorgen. Standaard bieden we drie jaar onderhoud aan, maar dat kan natuurlijk langer. Desgewenst leveren we de benodigde bestekregels, zodat de gemeente zeker weet dat men krijgt wat er gevraagd wordt. Wij ‘ontzorgen’ daarmee de klant”, legt Bert uit. Dat klinkt mooi, maar wat betekent dat in de praktijk? “Een groot probleem is vaak dat plantvakken niet snel genoeg dichtgroeien, waardoor onkruid een kans krijgt. Wij werken uitsluitend met vasteplanten die de bodem zeer snel bedekken: een snelle dichtgroei dus. En we gebruiken plantsoorten die goed bestand zijn tegen hitte en droogte.”

Border in juli.

Plantkeuze

De uitgekiende keuze voor vasteplanten die aan de strenge eisen voldoen, betekent dat groenbeheerders geen ‘onbeperkte’ keuze hebben. Stefan: “Wij gaan voor kwaliteit in plaats van diversiteit. Wij kweken in totaal circa 750 soorten vasteplanten. Daarvan voldoen er ongeveer 130 aan de 21 strenge voorwaarden (zie kader, red.) die wij aan de vasteplant voor openbare ruimte stellen. Een plantvak moet er vooral goed verzorgd uitzien.”
Een andere sterke troef die Griffioen Wassenaar in handen heeft is dat er alleen planten uit P11 potten (11x11x11 cm, red.) worden geleverd, in plaats van de standaard P9 potten. “Je hebt dus 50% meer kluit, waardoor een plant veel sterker begint. Wij gebruiken acht planten per vierkante meter, waardoor het plantvak snel dichtgroeit en bijvoorbeeld water geven vrijwel nooit nodig is”, legt Bert uit.

Aanleg en onderhoud

Griffioen Wassenaar werkt voor de uitvoering samen met eigen diensten van gemeenten, derden in opdracht van gemeenten of partners van GreentoColour®. “Wij leveren de vasteplanten zonder pot. Die potten – gemaakt van gerecycled materiaal – gebruiken we weer bij de kwekerij en je kunt meer planten in een krat meenemen. Bovendien hoeft de uitvoerder de potten niet af te voeren. Dat scheelt 40 procent in de uitvoeringskosten!”, zegt Stefan.
De bodemkwaliteit is uiteraard zeer belangrijk bij de aanleg. Bert legt uit: “We nemen een monster van de bodem en kijken wat nodig is. Vaak betekent dat het aanbrengen van een substraat dat we zelf ontwikkeld hebben, over een dikte van circa 15 tot 40 cm. Na de winter worden, op precies het goede moment, de vasteplanten met een speciale mulchmachine in één arbeidsgang kort gemaaid en gemulchd. Voor de eerste drie tot vier maanden brengen we dan in één arbeidsgang een organische meststof aan. De volgende maanden in het groeiseizoen zorgt de mulch voor het vrijkomen van voedingsstoffen. Bovendien loopt de plant door het kortmaaien op meerdere punten uit, waardoor het plantvak eerder dichtgroeit.”

Plantvak winkelplein in juli.

Kwaliteitslabels

Inmiddels heeft Griffioen Wassenaar een groot aantal kwaliteitslabels gekregen. In mei 2019 werd het ‘On the way to PlanetProof’-certificaat behaald (www.planetproof.nl). Dit bewijst dat het bedrijf een product verkoopt dat duurzaam is geproduceerd en daardoor beter is voor natuur, milieu, klimaat en dier. Verder heeft GreentoColour® score A met het duurzaamheidspaspoort NL Greenlabel (www.nlgreenlabel.nl). Bijzonder is verder dat de kweker zowel het label van de Bijenstichting als Vlinderstichting mag voeren. Griffioen Wassenaar is ook partner van Stichting Steenbreek (tegel eruit, groen erin).
“Wij geloven in onze visie op groen. Door de toenemende aandacht voor klimaatadaptatie neemt het belang van groen in de openbare ruimte alleen maar toe. Denk aan vermindering van hitte-stress, wateropname bij stortbuien, aandacht voor insecten, binden van fijnstof en vergroten van de biodiversiteit. Maar de openbare ruimte moet vooral ook een plek zijn waar mensen graag verblijven! Wij helpen groenbeheerders om die uitdaging aan te gaan.”


21 Voorwaarden

GreentoColour® werkt met een speciaal sortiment vasteplanten die moeten voldoen aan 21 voorwaarden.

1. Snel dichtgroeien
2. Niet verstikken
3. Hittebestendig
4. Droogtebestendig
5. Zoutbestendig
6. Weerstand tegen betreden
7. Goed winterbeeld
8. Bestand tegen afwaaien of afbreken
9. Winterhard tot -20°C
10. Langlevend
11. Gezond blijvend
12. Niet giftig
13. Juiste bloeitijd
14. Bestand tegen natte omstandigheden
15. Herkenbaar t.o.v. onkruid
16. Gedrongen groei
17. Bestand tegen honden
18. Bestand tegen konijnen, meeuwen en duiven
19. Veel bladmassa
20. Snel uitlopend na het maaien
21. Maaibaar