Beton, een blijvende herinnering

Artikel delen

Beton is duurzaam. En juist dat is een eigenschap die zich buitengewoon goed laat verenigen met het karakter van een herinnering: voor de toekomst bewaard blijven. Zoals bij herdenkingsmonumenten in het landschap.

Op 17 juli 2017, 3 jaar na de MH 17-vliegtuigramp, is in Vijfhuizen een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis van de 298 slachtoffers. Het monument, een klein herinneringsbos dat bestaat uit 298 bomen, heeft de vorm van een lint. Dit lint ligt ietwat verhoogd in het landschap en is door een uitgekiend stelsel van paden en betonnen hellingbanen goed bereikbaar, ook voor rolstoelgebruikers. Het is een ontwerp van Robbert de Koning naar een idee van Arold Jansen en omarmt het intieme amfitheater, het centrum.

Voor de uitvoering van de betonelementen in het project heeft Du Mont Beton uit Barneveld een gedegen plan van aanpak opgesteld. Het was de uitdaging van om het eindresultaat naadloos aan te laten sluiten op het ontwerp. Dit had praktisch gezien de nodige voeten in de aarde. Omdat er hoogteverschillen in het ontwerp zijn toegepast, is een compleet legplan voor de betondelen opgesteld. Om het beton zoveel mogelijk te laten contrasteren met het overige groen is gekozen voor een zeer lichtkleurig betonmengsel. Uit veiligheidsoverweging zijn alle traptreden voorzien van een fraaie oppervlaktestructuur.
Het is niet het enige herdenkingsproject dat Du Mont Beton heeft gerealiseerd. Op de Grebbenberg bij Rhenen liggen betonelementen die voorzien zijn van opvallende grafische elementen. Zij vormen een kunstwerk dat de oorlogsjaren in herinnering roept. Maar ook Castellum Fectio in Bunnik, de visualisatie van voorheen een Romeins fort, is een kunstproject dat uitgevoerd is in beton. Ook hierbij is gebruikgemaakt van grafisch beton, in de mal verwerkte hout- en andere structuren en 3D-elementen als amforen en kruiken.

Du Mont Beton
www.dumontbeton.nl