Bovenrolwagen geplaatst in deurkas buitenhoofd nieuwe zeesluis IJmuiden

Artikel delen

Op 4 maart 2020 is onder gunstige weersomstandigheden met weinig wind een bovenrolwagen in de deurkas van het buitenhoofd van de nieuwe zeesluis IJmuiden geplaatst. De bovenrolwagen vormt de aandrijving van de sluisdeur om deze te openen of te sluiten.

Foto: Rijkswaterstaat.

De bovenrolwagen staat nu bovenin de deurkas op een rail en wordt later gekoppeld aan de deur. Er zitten zes hydromotoren in. De sluisdeur wordt voortbewogen door grote aandrijfwielen. Deze zogenaamde bonkelaars grijpen in op een pennenbaan, waardoor de deur heen en weer kan rijden over een rails die op de drempel van de zeesluis ligt. De bovenrolwagen heeft een afmeting van 14 x 7 x 5,5 m (lxbxh) en weegt bijna 200 ton.
De bovenrolwagen is 4 maart 2020 door een kraanschip (drijvende bok) aangevoerd vanaf het OpenIJ Logistiek Centrum in het westelijk havengebied. Na het positioneren van de drijvende bok tegen de deurkas van het buitenhoofd is de bovenrolwagen in de deurkas geplaatst. Tijdens de werkzaamheden was er geen scheepvaartverkeer mogelijk door de Middensluis. Schepen konden gebruik maken van de Noordersluis. Deze operatie nam circa 8 uur in beslag.

Foto: Rijkswaterstaat.

Nieuwe zeesluis IJmuiden

Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen wordt sinds 2016 in IJmuiden gewerkt aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld [https://www.rijkswaterstaat.nl/water/projectenoverzicht/ijmuiden-bouw-nieuwe-grote-zeesluis/index.aspx]. De nieuwe sluis wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Naar verwachting wordt de sluis begin 2022 in gebruik genomen.