Halfverhardingen passen harmonieus in natuurlijke omgeving

Artikel delen

We leven in een bijzondere tijd waarin veel Nederlanders thuiswerken. Een tijd waarin het ook onmisbaar is om een frisse neus te halen door een wandeling of fietstocht te maken in de buitenruimte. Door het aanleggen van recreatieve paden van halfverharding kan in deze behoefte nog meer voorzien worden. Het bedrijf v.d. Bijl & Heierman b.v. uit Opheusden heeft een vast, specialistische team wat het hele jaar door halfverhardingen aanlegt, renoveert en beheert. Dit team heeft materieel tot zijn beschikking dat speciaal ontwikkeld is voor deze maatschappelijke dienstverlening.

Halfverharding heeft een paar specifieke eigenschappen. Zo is het schadebeeld bij wortelopdruk minder en ontstaat er geen scheurvorming bij inklinking van de ondergrond door droogte. Het heeft een natuurlijke uitstraling met een klimaatadaptieve functie en het is volledig herbruikbaar. Daarbij valt het eenvoudig te beheren en eventuele herstelkosten zijn goedkoper. Ten slotte is halfverharding uitstekend te gebruiken bij afwijkende vormen en ongelijk terrein.

Een van de bedrijven waarmee v.d. Bijl & Heierman b.v. samenwerkt is HanseGrand. Het bedrijf heeft in de ruim 30 jaar dat men de producten ontwikkeld en verbetert heel erg veel – en met veel succes – halfverharding gemaakt en verwerkt in Duitsland, Oostenrijk, de Baltische Staten en de BeNeLux. Naast milieuvriendelijk is Hansegrand zeer duurzaam, heeft het een natuurlijke uitstraling, is het uitstekend water- en luchtdoorlatend en tot slot ook sterk en stabiel.
In Duitsland heeft men dat ondervangen in het begrip Oberflächenschefestigkeit (vrij vertaald een oppervlakte haakweerstand), die ook aan bepaalde eisen moet voldoen. Deze haakweerstand is bij HanseGrand halfverhardingen groter dan bij de andere zogenaamde “watergebonden” halfverhardingen. Let wel op: watergebonden betekent in dit geval niet dat water als bindmiddel fungeert, maar meer dat dergelijke halfverhardingen afhankelijk zijn van water bij het bewerken en verwerken van het mengsel.

v.d. Bijl & Heierman b.v.
www.vdbh.nl